nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Foto Stock Adobe

Aktiebolag mindre populärt bland nystartarna

Allt färre väljer att starta sitt företag som ett aktiebolag. Förra året valde knappt sju av tio nystartare aktiebolag som bolagsform, visar statistik från Bolagsverket för 2017 som Visma har sammanställt, vilket kan tolkas som ett mer osäkert företagsklimat.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Det är första gången på sju år som andelen aktiebolag nu minskar bland nystartade företag. Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, tolkar det som en allvarlig varningssignal.

– Trendbrottet betyder i värsta fall att färre vågar satsa fullt ut på småföretagarlivet. Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag kan det få effekt på både sysselsättning och välfärd, säger han.

I april 2010 ändrades reglerna för privata aktiebolag och kravet på kapital sänktes från 100 000 till 50 000 kronor. Allt sedan dess har aktiebolag varit den mest populära företagsformen bland nystartarna.

Mellan 2010 och 2016 ökade andelen aktiebolag bland nystartade företag från 53 till 72 procent. Men förra året minskade andelen till 69 procent, vilket alltså kan tyda på att färre vågar satsa på sitt företag genom att gå in med ett startkapital.

Även det totala antalet nystartade företag har länge haft en positiv trend och ökat sedan 2013. Men under 2017 minskade även dessa med en procent jämfört med föregående år.

– Trenden måste brytas. Bättre förutsättningar för att starta, driva och utveckla företag måste bli en prioriterad fråga i den kommande valrörelsen. Det är viktigt för både företagarna själva och för Sverige som helhet, säger Boo Gunnarson.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Underlätta kundens värdeskapande med tjänstelogik

Recension

I boken Tjänstelogik, Per Skalén, beskrivs tjänstelogik som ett sätt att förstå, leda och utveckla en verksamhet. Den bygger på flera års forskning om tjänstelogik och lyfter praktiska exempel från tjänsteföretag, industriföretag och offentliga organisationer, till exempel Spotify, Ikea, Volvo och Skatteverket.

5 steg till ett agilt företag

Släpp toppstyrningen och agera som ett fiskstim

Styrelseproffset Lennart Francke, som har en bakgrund inom bankvärlden, är en stark förespråkare av ett agilt arbetssätt. Han är orolig för att svenska företag blir allt mer toppstyrda när det enligt honom är flexibilitet och kundorientering som är det vinnande konceptet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Kvaliteten på våra badvatten allt bättre

Kvaliteten på svenska badvatten blir allt bättre. Fler än nio av tio så kallade EU-bad, som är föremål för regelbundna kvalitetskontroller, har ett badvatten som klassificeras som utmärkt, bra eller tillfredsställande, visar Havs- och vattenmyndighetens och Folkhälsomyndighetens rapport om Sveriges badvattenkvalitet.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.