nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Foto Stock Adobe

Aktiebolag mindre populärt bland nystartarna

Allt färre väljer att starta sitt företag som ett aktiebolag. Förra året valde knappt sju av tio nystartare aktiebolag som bolagsform, visar statistik från Bolagsverket för 2017 som Visma har sammanställt, vilket kan tolkas som ett mer osäkert företagsklimat.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Det är första gången på sju år som andelen aktiebolag nu minskar bland nystartade företag. Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, tolkar det som en allvarlig varningssignal.

– Trendbrottet betyder i värsta fall att färre vågar satsa fullt ut på småföretagarlivet. Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag kan det få effekt på både sysselsättning och välfärd, säger han.

I april 2010 ändrades reglerna för privata aktiebolag och kravet på kapital sänktes från 100 000 till 50 000 kronor. Allt sedan dess har aktiebolag varit den mest populära företagsformen bland nystartarna.

Mellan 2010 och 2016 ökade andelen aktiebolag bland nystartade företag från 53 till 72 procent. Men förra året minskade andelen till 69 procent, vilket alltså kan tyda på att färre vågar satsa på sitt företag genom att gå in med ett startkapital.

Även det totala antalet nystartade företag har länge haft en positiv trend och ökat sedan 2013. Men under 2017 minskade även dessa med en procent jämfört med föregående år.

– Trenden måste brytas. Bättre förutsättningar för att starta, driva och utveckla företag måste bli en prioriterad fråga i den kommande valrörelsen. Det är viktigt för både företagarna själva och för Sverige som helhet, säger Boo Gunnarson.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

AI kan bli hävstång för svensk ekonomi

Användningen av artificiell intelligens (AI) kan bli rena hävstången för svensk ekonomi. Men för att kunna ta tillvara de stora möjligheterna krävs en nationell strategi med bland annat satsningar på utbildning, forskning och utveckling av regelverk, visar en analys som innovationsmyndigheten Vinnova tagit fram på uppdrag av regeringen.

Nöjdare miner med buss än med tåg och flyg

Trots problemen med förseningar kan många persontransportföretag glädja sig åt nöjda kunder. Och allra nöjdast kunder har bussbolagen, visar årets studie från Svenskt Kvalitetsindex. Det företag som än en gång får högst betyg är Nettbuss med sina båda varumärken Nettbuss Bus4You och Nettbuss express.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hon framtidens kvinnliga ledare

Ishtar Touailat, innovationchef på Tieto datadrivna affärer Sverige, är Framtidens kvinnliga ledare 2018. Hon koras för sitt orädda och inkluderande ledarskap där hon hittar nya lösningar på gamla problem.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.