nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Excentrisk poet
Att gå in i en roll som excentrisk poet gör det lättare att frigöra tankebanor och därigenom att prestera visar en amerikansk studie. FOTO: Shutterstock

För att fokusera – härma en excentrisk poet

För att klara krävande arbetsuppgifter krävs att du fokuserar. Men för långa perioder av fokus tröttar ut hjärnan. För att klara att fokusera behöver du också kunna släppa fokus. Ett sätt att göra det är att låtsas vara en excentrisk poet.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Aktuell forskning visar att hjärnan fungerar bäst när den får växla mellan att fokusera och att släppa fokus. Det är när vi släpper fokus som vi får tillgång till en del av hjärnans limbiska system som kallas gördelvinlingen (på engelska “default mode network”, DMN). Det är i DMN vi växlar mellan minnen, nutid och framtid, och får tillgång till kunskap som vi annars inte har aktuell. 

För att komma åt den här delen av hjärnan finns några olika metoder. Här är tre av dem.

Positiva, konstruktiva dagdrömmar

”Positive constructive daydreaming”, PCD, är en särskild sorts dagdrömmar som hjälper till att ge ny energi och näring åt hjärnan.

Den bygger på att hålla på med en lågintensiv aktivitet – att påta i trädgården, sticka, vattna blommorna på jobbet eller i lugn takt tömma diskmaskinen – samtidigt som du tänker på något positivt, som att vara på en strand, och låter tankarna vandra.

Det här har bland annat studerats av den amerikanske psykologen Jerome Singer. Han har visat att det här aktiverar gördelvinlingen i hjärnan.

Medan fokusering gör att du kan ta fram just den kunskap du medvetet letar efter så gör drömmandet att du i stället får tillgång till din identitet och kan koppla ihop idéer som du inte söker medvetet.

Ta en tupplur

Kanske ska ni tillåta vila på jobbet? En tio minuter lång tupplur gör att hjärnan återhämtar sig och tänker klarare. Ska du ta tag i kreativa uppgifter kan det behövas 90 minuter för att hjärnan ska kunna associera och kombinera kunskap och minnen till nya idéer.

Låtsas vara någon annan

I en studie från 2016 visade psykologerna Denis Dumas och Kevin Dunbar att människor löser kreativa problem bättre om de beter sig som en excentrisk poet snarare än som en regelstyrd person.

Genom att låstas vara någon annan när vi kör fast med en uppgift släpper vi de egna tankebanorna och kan se världen ur nya perspektiv.

Spara på fokus

Sammanfattningsvis, genom att lära oss att släppa fokus, till exempel med de här övningarna, så blir det lättare att kunna fokusera när vi verkligen behöver det. Genom att släppa fokus hinner hjärnan också bearbeta information, på samma sätt som när vi sover, vilket ger tillgång till fler delar av hjärnan.

Källa: Harvard Business Review

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Låt värderingar ligga till grund för nya strategier

Oväntade samarbeten kan ge synergier som är värdefulla när en verksamhet går igenom stora förändringar. Men för att lyckas gäller det att inte tappa bort de grundläggande värderingar som styr verksamheten. Då är risken stor att kunderna känner sig svikna, visar en färsk avhandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sverige bäst på jämställdhet

Sverige är bäst i Europa på jämställdhet. Det visar färska siffror från det det europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE. Men även om Sverige ligger i topp så finns det stora utmaningar under ytan.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.