nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

 • Annonskod mobil topp

Att välja en bra chef har i dag blivit lika viktigt som att välja en bra arbetsplats, enligt årets upplaga av Young Professional Attraction Index.
Att välja en bra chef har i dag blivit lika viktigt som att välja en bra arbetsplats, enligt årets upplaga av Young Professional Attraction Index. FOTO: Shutterstock

Bra chefer lockar unga – och får dem att stanna

En bra chef och ett bra ledarskap är det som unga värderar högst när de söker jobb. En bra relation till chefen är också avgörande för att de ska vilja stanna kvar.

 • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Drygt 11 000 studenter och akademiker i början av sin karriär har svarat på frågorna i årets upplaga av Young Professional Attraction Index (YPAI), som Academic Work och Kantar Sifo tagit fram.

I den svarar 62 procent att ”Bra chef/bra ledarskap” är viktigast när de söker jobb.

– Att välja en bra chef har i dag blivit lika viktigt som att välja en bra arbetsplats. Jämfört med ”trevliga kollegor och bra stämning”, som låg högst i förra årets rapport, finns det ju dessutom en tydligare koppling mellan ledarskapet och hur medarbetarna och verksamheten utvecklas, vilket också är viktigt för målgruppen, säger Svante Randlert, Business and People Advisor på Academic Work.

Att arbeta med sitt arbetsgivarvarumärke blir en allt viktigare del av det affärsstrategiska arbetet för företag och organisationer. Och den här undersökningen ger arbetsgivarna information om vad de behöver tänka på för att attrahera unga med den bästa kompetensen.

På listan över vad som får unga att stanna på en arbetsplats hamnar ”Relation till chef och medarbetare” tvåa efter ”möjlighet att kunna byta roll eller ansvarsområde inom organisationen”.

– Se helt enkelt till att ha ett bra ledarskap och möjlighet för de anställda att växa, så stannar de längre, säger Svante Randlert.

Vad är viktigt för dig hos en arbetsgivare eller när du väljer arbetsplats?

 1. Bra chef/ledarskap 62 procent
 2. Trevliga arbetskollegor och bra stämning 61 procent
 3. Bra lön och förmåner 56 procent
 4. Goda utvecklingsmöjligheter 53 procent
 5. Flexibel arbetsplats och arbetstid 38 procent
 6. Företagets värderingar och kultur 35 procent
 7. Trygga anställningsvillkor 35 procent
 8. Utmanande arbetsuppgifter 35 procent
 9. Geografiskt läge/närhet till hemmet 29 procent
 10. Bra fysisk arbetsmiljö 20 procent

Vad är den starkaste anledningen till att du stannar hos en arbetsgivare?

 1. Möjlighet att byta roll/ansvarsområde inom organisationen 35 procent
 2. Relation till chef och medarbetare 33 procent
 3. Bra lön 17 procent
 4. Företagskulturen 14 procent
 5. Andra förmåner 2 procent

Läs också: Unga ratar chefsjobben – för mycket stress och övertid

Unga ratar chefsjobben

 • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

 • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Underlätta kundens värdeskapande med tjänstelogik

Recension

I boken Tjänstelogik, Per Skalén, beskrivs tjänstelogik som ett sätt att förstå, leda och utveckla en verksamhet. Den bygger på flera års forskning om tjänstelogik och lyfter praktiska exempel från tjänsteföretag, industriföretag och offentliga organisationer, till exempel Spotify, Ikea, Volvo och Skatteverket.

5 steg till ett agilt företag

Släpp toppstyrningen och agera som ett fiskstim

Styrelseproffset Lennart Francke, som har en bakgrund inom bankvärlden, är en stark förespråkare av ett agilt arbetssätt. Han är orolig för att svenska företag blir allt mer toppstyrda när det enligt honom är flexibilitet och kundorientering som är det vinnande konceptet.

 • Annonskod Huvudspalten 4

Kvaliteten på våra badvatten allt bättre

Kvaliteten på svenska badvatten blir allt bättre. Fler än nio av tio så kallade EU-bad, som är föremål för regelbundna kvalitetskontroller, har ett badvatten som klassificeras som utmärkt, bra eller tillfredsställande, visar Havs- och vattenmyndighetens och Folkhälsomyndighetens rapport om Sveriges badvattenkvalitet.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.