nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Foto Stock Adobe

Brottsligheten kostar företagen stora pengar

Brottsligheten kostar företagen omkring 55 miljarder kronor om året, visar en studie som genomförts av HUI Research på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Nästan sex av tio företag har utsatts för brott de senaste två åren och mer än varannan företagare tror att brottsligheten kommer att öka.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Syftet med studien är att undersöka vilka ekonomiska effekter som brottsligheten får för både näringslivet i stort och enskilda företag. Den övergripande slutsatsen är att brottsligheten medför stora ekonomiska konsekvenser och totalt beräknas kosta företagen omkring 55 miljarder kronor om året, vilket är ungefär lika mycket som Sveriges försvarsbudget.

Genom expertintervjuer, genomgång av tidigare studier samt en enkätundersökning med 2 368 medlemmar i Svenskt Näringsliv har man bland annat kommit fram till att 58 procent av företagen utsatts för brott under de senaste två åren. Fastighetsverksamhet och handel tillhör de värst drabbade och tjänster de minst utsatta. Det vanligaste brottet är stöld och har drabbat 34 procent av företagen.

41 procent av företagen har ändrat sina rutiner till följd av brottsligheten och 34 procent investerat i fysiska säkerhetslösningar. Många ser heller ingen ljusning på problemen – 34 procent av företagen upplever att situationen förvärrats de senaste två åren och 51 procent tror att brottsligheten kommer att öka.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.