nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Foto Stock Adobe

Brottsligheten kostar företagen stora pengar

Brottsligheten kostar företagen omkring 55 miljarder kronor om året, visar en studie som genomförts av HUI Research på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Nästan sex av tio företag har utsatts för brott de senaste två åren och mer än varannan företagare tror att brottsligheten kommer att öka.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Syftet med studien är att undersöka vilka ekonomiska effekter som brottsligheten får för både näringslivet i stort och enskilda företag. Den övergripande slutsatsen är att brottsligheten medför stora ekonomiska konsekvenser och totalt beräknas kosta företagen omkring 55 miljarder kronor om året, vilket är ungefär lika mycket som Sveriges försvarsbudget.

Genom expertintervjuer, genomgång av tidigare studier samt en enkätundersökning med 2 368 medlemmar i Svenskt Näringsliv har man bland annat kommit fram till att 58 procent av företagen utsatts för brott under de senaste två åren. Fastighetsverksamhet och handel tillhör de värst drabbade och tjänster de minst utsatta. Det vanligaste brottet är stöld och har drabbat 34 procent av företagen.

41 procent av företagen har ändrat sina rutiner till följd av brottsligheten och 34 procent investerat i fysiska säkerhetslösningar. Många ser heller ingen ljusning på problemen – 34 procent av företagen upplever att situationen förvärrats de senaste två åren och 51 procent tror att brottsligheten kommer att öka.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Plugga tyska om du vill lyckas i Tyskland

Planerar ni att göra affärer med Tyskland? Se då till att bygga på språkkunskaperna i tyska. Bristen på kunskap om tysk affärskultur och tyska språket är det största hindret mot att svenska företag lyckas på tyska marknaden, visar Tysk-Svenska Handelskammarens enkätundersökningar. Tillsammans med Tyska ambassaden drar nu handelskammaren igång satsningen ”Deutsch – Ditt val!” för att uppmuntra fler skolelever att plugga tyska.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Satsning på innovation ska stoppa cyberattacker

Den ökade frekvensen av cyberattacker riskerar att skada förtroendet för digitala lösningar och hämma digitaliseringen i samhället. För att stimulera utvecklingen av nya, innovativa lösningar som stärker digital säkerhet och infrastruktur satsar nu innovationsmyndigheten Vinnova närmare 200 miljoner kronor fram till 2020.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.