nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Digitaliseringen kräver annan juristutbildning

Digitaliseringen får genomslag på en mängd olika områden i samhället. Utvecklingen kan till exempel komma att kräva att landets juristutbildningar får ett delvis förändrat innehåll.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

”Digitaliseringen och den förändrade juristrollen” är temat för den konferens som kommer att hållas på Örebro universitet den 18 april i samarbete med revisions- och rådgivningsföretaget PwC. Bakgrunden till konferensen är den stora påverkan som digitaliseringen redan haft på juristrollen och som universiteten måste anpassa sig till, enligt Eleonor Kristoffersson, professor i skatterätt, på Örebro universitet.

– Ett exempel är att de enklare juristjobben, som att deklarera, är på väg att försvinna. Tidigare var det sådana jobb som nybörjarjuristerna fick ägna sig åt. Dessutom har det blivit mycket lättare att på egen hand lämna kvalificerad juridisk rådgivning, vilket gjort att antalet biträdande jurister per advokat har sjunkit, säger hon.

Digitaliserade rättskällor och det faktum att nästan alla advokatsekreterare är borta är andra exempel på en utveckling som kräver förändringar av landets juristutbildningar.

– Nu måste vi se över utbildningens innehåll, bredda den samtidigt som vi mer inriktar oss på hur man som jurist kommunicerar och med vilken teknik. Konferensen är ett första steg i den riktningen, förklarar Eleonor Kristoffersson.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.