nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Färre jobb än väntat påverkas av digitalisering. Foto StockAdobe.

Färre jobb än väntat försvinner med automatiseringen

Hur många av framtidens jobb kommer att försvinna till följd av automatiseringen? I Sverige som redan kommit lång med automatiseringen handlar det om endast åtta procent, enligt en färsk rapport från OECD.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

oto StoIngen kan med säkerhet säga hur framtidens arbetsmarknad kommer att påverkas av den pågående automatiseringen och digitaliseringen. Vissa undersökningar pekar på att så mycket som hälften av alla jobb kommer att vara borta inom några decennier.

Men enligt en ny rapport från OECD blir effekterna betydligt mer begränsade – åtminstone i länder som redan kommit en bit på vägen. Omkring 14 procent av alla arbetstillfällen i de 32 länder som studerats, motsvarande cirka 66 miljoner jobb, har en hög sannolikhet för att automatiseras.

I länder som däremot redan kommit långt med automatiseringen, däribland de nordiska länderna, påverkas följaktligen inte arbetsmarknaden i alls samma omfattning. I till exempel Sverige bedöms åtta procent av jobben ha hög sannolikhet för att automatiseras.

Men givetvis finns också skillnader mellan olika branscher. Framförallt är det så kallade okvalificerade jobb inom till exempel tillverkningsindustrin, jordbruket och servicesektorn som ligger mest illa till. Däremot är jobb som kräver till exempel komplexa sociala relationer och kreativitet svårare att automatisera, enligt OECD-rapporten.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.