nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

FOTO: Shutterstock

Fem tips för att fokusera
före semestern

Snart är det semester, men innan det är dags har många en lång rad uppgifter som ska bli klara. Då är det en stor hjälp om det går att fokusera. Här är fem tips från Habitud – det mentala gymet – på hur du gör.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Människans förmåga till fokuserad uppmärksamhet är begränsad, men det går att hjälpa oss själva genom att träna hur vi hanterar störningar och avbrott.

Det konstaterar Stockholmsföretaget Habitud som menar att det är lika viktigt med psykologisk träning som med fysisk träning.

Här är deras fem övningar för att avlasta hjärnan och minska risken för glömska. Gör gärna en övning per dag.

1. Hjälp hjärnan att varva lätt och svårt

Skriv en lista över de uppgifter du har idag eller imorgon. Planera så att du varvar ansträngande uppgifter med enkla. Till exempel att läsa en rapport i 45 minuter och därefter gå igenom e-post.

Genom att variera sin dag hjälper du hjärnan att återhämta sig och minskar risk för utmattning.

2. Minska misstag på grund av avbrott

När du blir avbruten av att telefonen ringer eller datorn plingar ökar risken att du glömmer viktiga arbetsmoment.

Nästa gång du blir avbruten: stanna upp och säg till dig själv vad du ska fortsätta med innan du svarar eller läser meddelandet.

3. Avbryt på bättre sätt

När du själv avbryter någon annan ökar risken för att hon eller han gör misstag.

Öva på att avbryta kollegor på ett bra sätt. Säg ”Du ska snart få jobba vidare med det där, men jag ville bara säga…”

Avsluta med ”Det vore fint om du kan titta på det efter att du är klar med det du höll på med”.

4. Skydda rutiner från avbrott

Piloter och flygledare har en lång kom ihåg-lista att bocka av för en säker start och landning.

Finns det rutiner i ditt jobb som är allvarliga att glömma?

Skapa en påminnelse för någon viktig rutin. Bäst blir det om du gör det genom en elektronisk checklista där du tvingas bocka av en utförd uppgift och får ett larm om du glömmer den. Den här typen av tjänster finns ofta i mejlen och i en smartphone. 

5. Hjälp hjärnan göra din viktigaste uppgift

Känner du dig uttröttad i hjärnan men inte i kroppen under en arbetsdag? En orsak kan vara att du försöker göra flera saker samtidigt.

Bestäm vilken som är din viktigaste arbetsuppgift idag. Fokusera på den genom att ta bort störningar omkring dig. Prata inte med kollegor samtidigt, utan hjälp dig själv att ta den viktigaste uppgiften i mål.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.