nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

FOTO: Ford

Fords tillverkningsprocesser snabbade upp cancervård

När Mike Butler, kvalitetschef för Ford i tyska Köln, drabbades av cancer såg han möjligheter att överföra biltillverkningens optimerade processer till cancervården. Idén ledde till ett samarbete med en cancerklinik där vårdtiden kunnat minskas med 30 procent.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

– Under de fem år jag spenderade i behandlingsrum funderade jag på hur jag skulle kunna göra livet lättare för patienterna. En dag gick ett ljus upp för mig när jag insåg att många av de system som får en bilfabrik att fungera smidigt även skulle kunna appliceras på ett sjukhus, säger Mike Butler som nu återhämtar sig efter sin cancerbehandling.

Butler och hans kollegor forskade på och presenterade förslag som implementerades på cancercentret. Samtidigt har Ford fått hjälp av cancervården med hur de kan arbeta med data i sin forskning kring framtida bilmodeller.

Linjer och skärmar

År 2008 påbörjades arbetet och bland annat ritades linjer i olika färger på väggar och golv för att göra det enklare för patienter och personal att lokalisera sig. Stora, digitala skärmar sattes upp för att underlätta kommunikationen mellan personalen. Flexibla rum med mobila avdelare istället för fasta vårdstationer var en annan idé.

– Medicin är en evigt pågående vetenskap där små förändringar får en stor påverkan på våra patienters liv, säger doktor Michael Hallek, som också var den läkare som behandlade Mike Butler.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Kvalitetschefer behöver lära mer om strategier

SIQ har initierat en studie via SQMA för att ta reda på hur kvalitetsprofessionen parerar utvecklingen. Slutsatsen är att kvalitetsprofessionella ofta är högutbildade, men uppfattar trots det att kunskaper och färdigheter ofta behöver vidareutvecklas för att på ett bra sätt klara främst de strategiska delarna av arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.