nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Man vid skrivbord framför Eiffeltornet
Drygt en tredjedel av franska anställda använder dagligen sina tekniska hjälpmedel för att arbeta utanför arbetstid. Nu kan det bli stopp för det. FOTO: Shutterstock

Frankrike inför stopp för jobbmejl på fritiden

Sedan nyår gäller en ny lag i Frankrike som ger medarbetare rätt att ignorera sin smartphone på fritiden. Lagen innebär att företag med fler än 50 anställda måste förhandla med medarbetarna om vilka tider de ska vara tillgängliga – och när de inte ska vara det.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Det var en rapport om hälsofarorna med ständig uppkoppling som fick den franska arbetsmarknadsministern Myriam El Khomri att reagera och som nu resulterat i den nya lagen, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Förutom att förhandla om vilka tider medarbetarna ska vara tillgängliga ska man också diskutera hur man på ytterligare sätt kan minska arbetets intrång på fritiden.

Om parterna inte kommer fram till ett avtal är det arbetsgivarens skyldighet att definiera när medarbetarna ska vara tillgängliga och inte.

Plus och minus

Drygt en tredjedel av franska anställda använder dagligen sina tekniska hjälpmedel för att arbeta utanför arbetstid, enligt en undersökning från det franska opinionsinstitutet Eleas. Undersökningen visar också att 60 procent av fransmännen är positiva till den nya lagen.

Tidningen Libération hyllar de nya direktiven, som man menar behövs eftersom medarbetare ofta bedöms utifrån hur hängivna och tillgängliga de är.

Å andra sidan är det viktigt att medarbetarnas flexibilitet bibehålls – så att det till exempel går att gå tidigare från jobbet och i stället jobba hemifrån på kvällen, framhåller Xavier Zunigo, arbetsmarknadsexpert och chef för den franska forskargruppen Aristat.

Flera storföretag agerar redan mot den ständiga uppkopplingen och inför olika begränsningar i tillgängligheten till e-postkonton. Bland andra biltillverkarna Volkswagen och Daimler i Tyskland och kärnkraftsbolaget Areva och försäkringsbolaget Axa i Frankrike.

Läs mer i the Guardian.

 

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Gymnasium i Halmstad fick Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2017

LBS Kreativa Gymnasiet Halmstad tilldelades idag Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2017. Dessutom delades ett Erkännanden för Framgångsrik Verksamhetsutveckling ut till Berga förskola i Eskilstuna och Hudikskolan i Hudiksvall fick också ett erkännande. Utdelningen skedde på Rikskonferensen Bättre Skola i Eskilstuna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Skanska först i Norden med hälsocertifierat kontor

Som första aktör i Norden har Skanska tagit emot en precertifiering enligt WELL. Den gäller för kontorsfastigheten Epic på Universitetsholmen i Malmö. Certifieringen innebär ett helhetstänk kring hur människor påverkas av den byggda miljön de befinner sig i.

SIQ nu ensam ägare av Svenskt Kvalitetsindex

SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling är från årsskiftet ensam ägare till marknadsanalysföretaget EPSI Rating Group som i Sverige är etablerat under varumärket Svenskt Kvalitetsindex, SKI. SiQ stärker därmed sin förmåga att mäta effekter av kvalitetsarbetet i både offentlig och privat verksamhet.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.