nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Hälsoinspiratörer ger arbetsglädje

FOTO: Ritu Andersson

Umeå kommuns hälsoutvecklare stimulerar hälsoarbetet mellan personal och ledning. Åsa Ehnberg är en av dem.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Ett led i att minska sjuktalen är att lyfta fram vad som gör att man mår bra och hur man ska göra för att må ännu bättre. I Umeå kommun satsar man på hälsoinspiratörer. Det centrala i hälsoarbetet är friskfaktorer samt att stimulera ledning och fotfolk till ett ökat hälsotänk.

– Det är upptill den enskilda individen att ta ansvar över en positiv arbetsmiljö. Vi är varandras arbetsmiljö, poängterar Åsa Ehnberg, hälsoutvecklare inom socialtjänsten i Umeå Kommun.

Hon gör bland annat hälsoprofiler, vilket är ett sätt att motivera de anställda till att prioritera sin egen hälsa. Genom att lyfta hälsan till en egen punkt på dagordningen vid arbetsplatsträffar lyfter man upp diskussionen kring vad som gör att man mår bra.

– Hälsoinspiratören är min förlängda arm ut till de olika verksamheterna inom socialtjänsten. Deras absolut viktigaste uppgift är att stötta arbetsledarens hälsoarbete, säger Ehnberg.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.