nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

Sveriges mest innovativa rektor

Birgitta Trolin, rektor för Väsby Nya Gymnasium, har utsetts till Sveriges mest innovativa skolledare. Synlighet och att hon stimulerar lärarna till att våga prova nytt, lyfts fram i motiveringen.

Foto: Johannes Wikman
Foto: Johannes Wikman
  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Innovativa skolledarpriset är instiftat av Microsoft i samarbete med Lärarförbudnet. Syftet är att lyfta fram goda exempel på skolledare som via ett hållbart skolutvecklingsarbete säkrar att deras skola ger eleverna möjlighet att lyckas.

Vinnaren Birgitta Trolin, rektor för Väsby Nya Gymnasium, arbetar efter devisen ”En skola på riktigt”. Juryn lyfter fram att hon är en skolledare som gör sig synlig för personal och elever, både virtuellt och via fysisk närvaro. Internationell samverkan och forskning samt att hon stimulerar sina lärare att utveckla och våga prova nytt i sin undervisning, är ytterligare faktorer som lyfts fram i motiveringen.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

Kommentarer

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Modet att styra - ram

Läsning för modiga rektorer

Läsvärt

För att vända utvecklingen i skolan krävs ett nytt ledarskap med större fokus på lagarbete. Modet att styra är en bok som vill inspirera skolans ledare att tänka nytt.

Förändring utan stress och press

Stress, oro och osäkerhet är vanliga ingredienser i ett förändringsprojekt. Hur hanterar man detta på bästa sätt utan att riskera medarbetarnas hälsa och säkerhet? Det ska ett nytt forskningsprojekt ta reda på.

Åtta sätt att räkna på vinsterna

Att visa vad det kostar att strunta i kvalitetsarbetet kan vara ett sätt att väcka ledningens intresse för frågan. Ett sätt är att lyfta fram några konkreta problem i det dagliga arbetet och visa vad det kostar verksamheten i merkostnader eller förlorad arbetstid. Här är några tips.

Helena Sagvall, Upphandlingsbolaget för Göteborgs Stad.
Helena Sagvall, Upphandlingsbolaget för Göteborgs Stad.

Göteborg tar med genus i upphandling

Det är inte bara kvalitet och miljö som är viktigt när Göteborgs Stad upphandlar ramavtal för verksamhets- och organisationskonsulter. I den upphandling som nu är ute ställs det även krav på genuskunskap.

Förbättringsmöte på Centrallagret i Mölnlycke.
Förbättringsmöte på Centrallagret i Mölnlycke.

Oriola går all in med Lean

Långsiktig satsning på fyra plan

Det räcker inte med ett brinnande engagemang för att lyckas med Lean. Inte heller vassa verktyg eller snygga whiteboardtavlor med färgglada post-it-lappar. För att nå verklig framgång måste man tänka större, konstaterar Magnus Korsgren, utvecklingschef på Oriola.