nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

FOTO: Adobe.Stock

Ny Iso-standard för arbetsmiljö klar

Efter fem års arbete är det nu klart med en ny Iso-ledningsstandard för arbetsmiljöarbete, Iso 45001. Därmed utökas Iso-familjen med ytterligare en standard som förväntas bli den tredje största näst efter den för ledningssystem för kvalitet och den för miljö.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Standarden godkändes med starkt stöd från Iso:s 162 medlemsländer som på en omröstningen i slutet av förra veckan. Några av nyheterna jämfört med dagens mest utbredda system, Ohsas18001, är att inhyrd personal ska omfattas och att de psykosociala aspekterna blir tydligare. Det är även mer fokus på möjligheterna med systematiskt arbetsmiljöarbete. Det handlar inte bara om att undvika risker utan ett långsiktigt arbete skapar friskare medarbetare och en attraktivare arbetsplats.

Fördelen med att det blir en ISO standard är flera enligt Björn Nilsson, Sis projektledare för sekretariatet i den internationella kommittén på Iso, som arbetat fram standarden. Eftersom Iso har medlemmar från hela världen har den en mycket större potential för spridning och fler kan börja använda standarden.

– Dessutom är Iso ett etablerat varumärke och står för mycket mer än just en specifik ledningsstandard. Vår ambition är att andelen organisationer som implementerar ett systematiskt arbete kring arbetsmiljö nu ska öka, säger Björn Nilsson.

Det blir också lättare att integrera de olika ledningsssystemstandarder eftersom de använder samma struktur, form och har likadana definitioner och terminologi. Arbetar man redan idag med ledningssystem enligt Iso-standard blir det lättare att hänga på den nya standarden för arbetsmiljö.

– Skaleffekten kommer att bli tydlig, menar Björn Nilsson. Att hela cerifieringsvärlden nu får en modell som man är van vid underlättar.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Perfekt tajming

Ledare

Med min första ledare i rollen som ny chefredaktör för Kvalitetsmagasinet vill jag hälsa alla läsare välkomna. Tajmingen känns perfekt för nu väntar en riktigt spännande tid när så mycket händer inom Kvalitetsområdet. Den nya ISO-standarden 9001 kommer prägla året men även helt nya ISO 41005 för arbetsmiljö är på väg ut. Utvecklingsarbete har gått […]

Delaktighet nyckeln till lyckad digitalisering

Hur kan företag på bästa sätt dra nytta av digitaliseringens möjligheter? Helt avgörande är delaktigheten i organisationen med medarbetare som trivs, är engagerade och utnyttjar den digitala tekniken till fullo, visar en färsk forskningsrapport från Mälardalens Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.