nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

FOTO: Adobe.Stock

Ny Iso-standard för arbetsmiljö klar

Efter fem års arbete är det nu klart med en ny Iso-ledningsstandard för arbetsmiljöarbete, Iso 45001. Därmed utökas Iso-familjen med ytterligare en standard som förväntas bli den tredje största näst efter den för ledningssystem för kvalitet och den för miljö.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Standarden godkändes med starkt stöd från Iso:s 162 medlemsländer som på en omröstningen i slutet av förra veckan. Några av nyheterna jämfört med dagens mest utbredda system, Ohsas18001, är att inhyrd personal ska omfattas och att de psykosociala aspekterna blir tydligare. Det är även mer fokus på möjligheterna med systematiskt arbetsmiljöarbete. Det handlar inte bara om att undvika risker utan ett långsiktigt arbete skapar friskare medarbetare och en attraktivare arbetsplats.

Fördelen med att det blir en ISO standard är flera enligt Björn Nilsson, Sis projektledare för sekretariatet i den internationella kommittén på Iso, som arbetat fram standarden. Eftersom Iso har medlemmar från hela världen har den en mycket större potential för spridning och fler kan börja använda standarden.

– Dessutom är Iso ett etablerat varumärke och står för mycket mer än just en specifik ledningsstandard. Vår ambition är att andelen organisationer som implementerar ett systematiskt arbete kring arbetsmiljö nu ska öka, säger Björn Nilsson.

Det blir också lättare att integrera de olika ledningsssystemstandarder eftersom de använder samma struktur, form och har likadana definitioner och terminologi. Arbetar man redan idag med ledningssystem enligt Iso-standard blir det lättare att hänga på den nya standarden för arbetsmiljö.

– Skaleffekten kommer att bli tydlig, menar Björn Nilsson. Att hela cerifieringsvärlden nu får en modell som man är van vid underlättar.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.