nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Lönsamt med motion på arbetstid

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Förbättrad hälsa och bibehållen produktivitet. En ny studie visar att både anställda och arbetsgivare kan vinna på att införa träning på arbetstid.

I studien ingick personal vid sex av Folktandvårdens kliniker i Stockholm. På två kliniker fick de anställda träna 2,5 timmar i veckan på arbetstid, på två kliniker minskades arbetstiden med lika många timmar och på ytterligare två kliniker pågick arbetet som vanligt. Både träning och minskad arbetstid visades sig förbättra hälsan och minska sjukfrånvaron, på de kliniker som införde träning minskade sjukfrånvaron allra mest. Ingen klinik minskade heller sina intäkter under försöksperioden som pågick under 2005.

– Det finns en allmän skepsis mot de positiva effekterna och man tror ofta att man förlorar ekonomiskt på att införa träning på arbetstid, därför är det viktigt med en sådan här kontrollerad studie, säger Ulf Lundberg, ansvarig för studien och professor vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet, till suntliv.nu.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Hon lät medarbetarna bestämma aktivitet för samtal

När Catarina Söderlund, marknads- och utbildningschef på Visma Enterprise, hade läst om en chef som bytt ut sina medarbetarsamtal i mötesrum mot aktiviteter bestämde hon sig för att göra samma sak. Nu har hon haft elva samtal på allt från kafé till skridskois.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.