nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

FOTO: stock.adobe.com

Många jobbar gärna med funktionsnedsatta

Sju av tio svenskar jobbar gärna med funktionsnedsatta och sex av tio är positiva till att deras arbetsgivare aktivt ska söka medarbetare med funktionsnedsättningar. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Samhall.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Enligt undersökningen som genomfördes i oktober och där 1 043 personer svarade, så finns det ett stort stöd för en öppen arbetsmarknad där fler kan vara med och bidra.

På frågan ”Jag kan tänka mig att arbeta med någon som har en funktionsnedsättning (fysisk eller psykisk)?” svarade 69 procent ja och 18 procent nej.

På frågan ”Vad skulle din inställning vara om din arbetsplats aktivt började söka medarbetare med funktionsnedsättningar (psykiska eller fysiska)?” svarade 61 procent mycket eller ganska positiv.

Bland kvinnor och högutbildade är siffrorna ännu högre. En betydande majoritet av svenskarna tror också att såväl produktivitet som kreativitet och trivsel ökar på arbetsplatser som anställer personer med funktionsnedsättningar.

Öka kunskapen

Undersökningen presenterades av juryn för Visa vägen-priset den 18 november på DN Debatt. Priset går till den eldsjäl och den arbetsgivare som gjort mest för att fler personer med funktionsnedsättningar ska få arbete och i juryn sitter bland andra Anna-Lena Bohm, vice ordförande Svenskt Näringsliv, och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO.

Trots den positiva bilden uppger alltså 18 procent att de inte kan tänka sig att arbeta tillsammans med en person som har en funktionsnedsättning. Därför startar Visa vägen-juryn ett arbete mot fördomar och okunskap och efterlyser idéer som kan skickas till mejladressen nyavagar@visavagen.se.

Funktionsnedsatta behövs

Att fler personer med funktionsnedsättningar ges möjlighet att gå från utanförskap till en arbetsgemenskap är viktigt för sammanhållningen, samhällsekonomin och för alla arbetsplatser som står inför betydande arbetskraftsbrist, skriver juryn och konstaterar att ”I kampen om morgondagens arbetskraft finns det inte utrymme för att sortera bort potentiella medarbetare till följd av bakgrunder eller diagnoser.”

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Står kvalitetsrollen inför ett paradigmskifte?

18:e upplagan av Kvalitetsmagasinet Live

Hallå där Catharina Byström, chefredaktör för Kvalitetsmagasinet. Du kommer moderera Kvalitetsmagasinet Live 29–30 november 2018 där temat är professionellt kvalitetsarbete i praktiken där konferensen kommer sätta utvecklingen inom kvalitetsområdet under lupp. Står kvalitetsrollen inför ett paradigmskifte?

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.