nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Många oroliga för att dela med sig av personlig information

Många svenskar känner sig inte bekväma med att personlig digital information samlas in och används. Andelen oroliga är nästan dubbelt så hög i dag som för tre år sedan, visar en ny rapport.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

För fjärde året i rad publiceras rapporten ”Delade meningar, som bygger på en undersökning framtagen av Insight Intelligence i samarbete med Advokatfirman Lindahl, Svensk Handel, IT & Telekomföretagen samt Nokia. 1 000 svenskar mellan 16 och 70 år intervjuades under februari i år via Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel.

Rapporten visar att fler nu är oroliga för att den personliga information som de delar med sig av används i syften som de inte är bekväma med. Andelen oroliga är nästan dubbelt så hög i dag som för tre år sedan och har ökat från 25 procent 2015 till 40 procent i år.

En förklaring är, enligt rapporten, att fler blivit medvetna om att information samlas samtidigt som kunskapen om hur den samlas in och vad den används till fortfarande är låg.

– Allt bottnar i bristande kommunikation om hur information samlas in och används. Endast en procent av samtliga respondenter i undersökningen tycker att det är lätt att ta del av användarvillkor som gäller insamling av personlig information, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence.

Med den nya dataskyddsförordningen GDPR som träder i kraft senare i vår kommer alla aktörer som samlar in personlig information digitalt att bli tvungna att kommunicera detta bättre.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.