nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Mindre företag drabbas vid offentlig upphandling

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Små och medelstora företag kan drabbas av snedvriden konkurrens när det offentliga bedriver säljverksamhet. Det hävdar Konkurrensverket.

Ofta drabbas mindre företag då de är verksamma på en lokal marknad och enligt myndigheten ska riksdagen i dagarna fatta beslut om ett tillägg i konkurrenslagen som ska sätta stopp för den typen av konkurrensbegränsningar.

– Jag ser fram mot förändring av konkurrenslagen som kommer att ge oss tydligare regler för hur kommuner, landsting och staten får bedriva säljverksamhet i konkurrens. Samtliga bör nu se över vilka av deras verksamheter som kan komma i konflikt med den nya lagen som är tänkt att gälla redan från årsskiftet, säger Dan Sjöblom Konkurrensverkets generaldirektör.

Dessutom kan mindre företag missgynnas vid offentliga upphandlingar. Dan Sjöblom vill att fler små företag ska kunna och vilja lämna anbud för att stärka konkurrensen. Myndighetens tips till upphandlare är att dela upp inköpen så att även mindre leverantörer kan vara med, att inte ställa detaljkrav och att göra fler företag medvetna om vilka upphandlingar som kommer att göras.

Taggar:

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Underlätta kundens värdeskapande med tjänstelogik

Recension

I boken Tjänstelogik, Per Skalén, beskrivs tjänstelogik som ett sätt att förstå, leda och utveckla en verksamhet. Den bygger på flera års forskning om tjänstelogik och lyfter praktiska exempel från tjänsteföretag, industriföretag och offentliga organisationer, till exempel Spotify, Ikea, Volvo och Skatteverket.

5 steg till ett agilt företag

Släpp toppstyrningen och agera som ett fiskstim

Styrelseproffset Lennart Francke, som har en bakgrund inom bankvärlden, är en stark förespråkare av ett agilt arbetssätt. Han är orolig för att svenska företag blir allt mer toppstyrda när det enligt honom är flexibilitet och kundorientering som är det vinnande konceptet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Kvaliteten på våra badvatten allt bättre

Kvaliteten på svenska badvatten blir allt bättre. Fler än nio av tio så kallade EU-bad, som är föremål för regelbundna kvalitetskontroller, har ett badvatten som klassificeras som utmärkt, bra eller tillfredsställande, visar Havs- och vattenmyndighetens och Folkhälsomyndighetens rapport om Sveriges badvattenkvalitet.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.