nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Foto Stock Adobe

Mutor allt vanligare i Sverige

Mutor är en företeelse som länge förknippats med korrupta länder – inte Sverige. Men nu har det blivit allt vanligare också i vårt land, visar rapporten Global Economic Crime and Fraud Survey 2018 från konsultföretaget PwC.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Rapporten bygger på intervjuer med över 7 000 företag och organisationer i Sverige och internationellt. Av rapporten framgår att var tredje tillfrågad råkat ut för mutförsök under de senaste två åren, vilket är mer än en fördubbling sedan 2016.

För ett företag som betalar eller finansierar mutor kan efterspelet bli kännbart. Inte nog med att det kan leda till företagsböter samt få skatterättsliga och arbetsrättsliga konsekvenser. I vissa fall kan företag förbjudas att verka på en marknad och uteslutas från offentlig upphandling samt svartlistas internationellt.

Läs även artikeln i Civilekonomen

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Underlätta kundens värdeskapande med tjänstelogik

Recension

I boken Tjänstelogik, Per Skalén, beskrivs tjänstelogik som ett sätt att förstå, leda och utveckla en verksamhet. Den bygger på flera års forskning om tjänstelogik och lyfter praktiska exempel från tjänsteföretag, industriföretag och offentliga organisationer, till exempel Spotify, Ikea, Volvo och Skatteverket.

5 steg till ett agilt företag

Släpp toppstyrningen och agera som ett fiskstim

Styrelseproffset Lennart Francke, som har en bakgrund inom bankvärlden, är en stark förespråkare av ett agilt arbetssätt. Han är orolig för att svenska företag blir allt mer toppstyrda när det enligt honom är flexibilitet och kundorientering som är det vinnande konceptet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Kvaliteten på våra badvatten allt bättre

Kvaliteten på svenska badvatten blir allt bättre. Fler än nio av tio så kallade EU-bad, som är föremål för regelbundna kvalitetskontroller, har ett badvatten som klassificeras som utmärkt, bra eller tillfredsställande, visar Havs- och vattenmyndighetens och Folkhälsomyndighetens rapport om Sveriges badvattenkvalitet.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.