nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Foto Stock Adobe

Mutor allt vanligare i Sverige

Mutor är en företeelse som länge förknippats med korrupta länder – inte Sverige. Men nu har det blivit allt vanligare också i vårt land, visar rapporten Global Economic Crime and Fraud Survey 2018 från konsultföretaget PwC.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Rapporten bygger på intervjuer med över 7 000 företag och organisationer i Sverige och internationellt. Av rapporten framgår att var tredje tillfrågad råkat ut för mutförsök under de senaste två åren, vilket är mer än en fördubbling sedan 2016.

För ett företag som betalar eller finansierar mutor kan efterspelet bli kännbart. Inte nog med att det kan leda till företagsböter samt få skatterättsliga och arbetsrättsliga konsekvenser. I vissa fall kan företag förbjudas att verka på en marknad och uteslutas från offentlig upphandling samt svartlistas internationellt.

Läs även artikeln i Civilekonomen

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

AI kan bli hävstång för svensk ekonomi

Användningen av artificiell intelligens (AI) kan bli rena hävstången för svensk ekonomi. Men för att kunna ta tillvara de stora möjligheterna krävs en nationell strategi med bland annat satsningar på utbildning, forskning och utveckling av regelverk, visar en analys som innovationsmyndigheten Vinnova tagit fram på uppdrag av regeringen.

Nöjdare miner med buss än med tåg och flyg

Trots problemen med förseningar kan många persontransportföretag glädja sig åt nöjda kunder. Och allra nöjdast kunder har bussbolagen, visar årets studie från Svenskt Kvalitetsindex. Det företag som än en gång får högst betyg är Nettbuss med sina båda varumärken Nettbuss Bus4You och Nettbuss express.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hon framtidens kvinnliga ledare

Ishtar Touailat, innovationchef på Tieto datadrivna affärer Sverige, är Framtidens kvinnliga ledare 2018. Hon koras för sitt orädda och inkluderande ledarskap där hon hittar nya lösningar på gamla problem.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.