nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Nu är vårdkön halverad

Vårdtiderna kortas successivt, men fortfarande väntar en av fem patienter längre än vad vårdgarantin tillåter.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

I nuläget har vårdköerna i landet halverats sen september 2008. Hälften av alla landsting får idag ta del av Kömiljarden och majoriteten av de andra ligger nära till att få statsbidraget.

Kalmar- och Hallands landsting är några av de landsting som uppvisar en kontinuerlig förbättring under det gångna året. Gävleborg, Jämtland, Uppsala, Östergötland och Örebro landsting riskerar att bli utan pengar. Landstingen får räkna bort patienter som själva valt att tacka nej till vård. Därför gör nu socialstyrelsen en utredning kring väntetiderna för patienter som frivilligt avstår vård i andra landsting, ställt in besök, eller mår för dåligt för att klara av en behandling. Slutresultaten av undersökningen kommer att redovisas under nästa månadsskifte.

– Vårt uppdrag är att följa upp och titta på vad landstingen har gjort sedan kömiljarden sjösattes. Om vi hittar något som är av intresse kring patientvald väntan så kommer vi att lyfta fram det, säger Henrik Moberg utredare på Socialstyrelsens Hälso- och Sjukvårdsavdelning. Socialstyrelsens granskning kan innebära att reglerna ändras till nästa år.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.