nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Nu är vårdkön halverad

Vårdtiderna kortas successivt, men fortfarande väntar en av fem patienter längre än vad vårdgarantin tillåter.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

I nuläget har vårdköerna i landet halverats sen september 2008. Hälften av alla landsting får idag ta del av Kömiljarden och majoriteten av de andra ligger nära till att få statsbidraget.

Kalmar- och Hallands landsting är några av de landsting som uppvisar en kontinuerlig förbättring under det gångna året. Gävleborg, Jämtland, Uppsala, Östergötland och Örebro landsting riskerar att bli utan pengar. Landstingen får räkna bort patienter som själva valt att tacka nej till vård. Därför gör nu socialstyrelsen en utredning kring väntetiderna för patienter som frivilligt avstår vård i andra landsting, ställt in besök, eller mår för dåligt för att klara av en behandling. Slutresultaten av undersökningen kommer att redovisas under nästa månadsskifte.

– Vårt uppdrag är att följa upp och titta på vad landstingen har gjort sedan kömiljarden sjösattes. Om vi hittar något som är av intresse kring patientvald väntan så kommer vi att lyfta fram det, säger Henrik Moberg utredare på Socialstyrelsens Hälso- och Sjukvårdsavdelning. Socialstyrelsens granskning kan innebära att reglerna ändras till nästa år.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Perfekt tajming

Ledare

Med min första ledare i rollen som ny chefredaktör för Kvalitetsmagasinet vill jag hälsa alla läsare välkomna. Tajmingen känns perfekt för nu väntar en riktigt spännande tid när så mycket händer inom Kvalitetsområdet. Den nya ISO-standarden 9001 kommer prägla året men även helt nya ISO 41005 för arbetsmiljö är på väg ut. Utvecklingsarbete har gått […]

Delaktighet nyckeln till lyckad digitalisering

Hur kan företag på bästa sätt dra nytta av digitaliseringens möjligheter? Helt avgörande är delaktigheten i organisationen med medarbetare som trivs, är engagerade och utnyttjar den digitala tekniken till fullo, visar en färsk forskningsrapport från Mälardalens Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.