nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

FOTO: stock.adobe.com

Ny elstandard nu på remiss

Bakom standarder om elinstallationer, smarta elnät eller provning av elektriska apparater finns andra grundstandarder. Och nu är en ny utgåva av en av dem ute på remiss: Den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Standarden för krypströmsindex, IEC 60112, firar snart sextio år. Nu är den femte utgåvan av standarden ute på remiss, skriver SEK Svensk Elstandard i ett pressmeddelande.

Krypströmsindex visar den högsta spänningen som ett material tål innan det börjar brinna eller det uppstår ledande spår längs ytan. Det visar också hur bra ett material fungerar som isolator längs ytan. Metoden kan till exempel användas vid tillverkningskontroll.

Bestämning av krypströmsindex används också vid bestämning av det avstånd som behövs mellan två elektriska ledare på en yta, till exempel på ett mönsterkort eller en kopplingsplint.

Läs och kommentera

Via den här länken kan man läsa och kommentera förslaget direkt på nätet.

Internationella standarder från IEC antas normalt också som europeisk standard, EN, och fastställs sedan som svensk standard av SEK Svensk Elstandard som är den svenska standardiseringsorganisationen för el och elektronik.

I kommittén SEK TK 15/112, deltar svenska företag tillsammans med KTH i arbetet med dessa och andra standarder för elektriska isolermaterial och isolersystem.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Kvalitetschefer behöver lära mer om strategier

SIQ har initierat en studie via SQMA för att ta reda på hur kvalitetsprofessionen parerar utvecklingen. Slutsatsen är att kvalitetsprofessionella ofta är högutbildade, men uppfattar trots det att kunskaper och färdigheter ofta behöver vidareutvecklas för att på ett bra sätt klara främst de strategiska delarna av arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.