nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Ny europeisk strategi för ackreditering

Peter Strömbäck, generaldirektör för Swedac. FOTO: Hans Alm

Ett nytt medlemsland och en ny europeisk strategi för ackreditering. Det är två av resultaten från de europeiska ackrediteringsorganens toppmöte i Borås som arrangerats denna vecka.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Värd för toppmötet var Swedac som är Sveriges representant i den europeiska samverkansorganisationen för ackreditering, EA, European Accreditation. En av de stora frågor som avhandlades under mötet var antagandet av en ny långsiktig strategi för ackreditering.

– Detta är en kraftsamling för framtiden. Samhället utvecklas, digitaliseringen och nya produkter och tjänster påverkar även vårt sätt att arbeta där vi behöver skapa förutsättningarna som underlättar handeln mellan olika länder, säger Peter Strömbäck, Swedacs generaldirektör som även har varit drivande i arbetet med att ta fram strategin.

Swedac, liksom EA:s andra medlemmar, arbetar för att varor och tjänster ska vara säkra och tillförlitliga. Det görs bland annat genom ackreditering, det vill säga att granska och godkänna de företag som kontrollerar att varor och tjänster håller måttet.

– Ackrediteringar fyller en viktig funktion i samhället eftersom de skapar en tillit till att varor och tjänster uppfyller vissa krav. Det gör det enklare att göra affärer mellan länder.

Syftet med den nya strategin är att EA:s 36 medlemsländer tillsammans ska verka för en mer likvärdig ackreditering över hela Europa och en tätare, mer transparent dialog med intressenter. Strategin ska också vara en hjälp för att etablera effektiva rutiner och processer. 

På mötet diskuterades även en mängd olika sakfrågor, bland annat ackreditering av processen kring bröstcancer, brottsutredningar och den nya standarden för sjukvården, SS EN 15224.

Under toppmötets fösta dag hälsades även ett nytt medlemsland välkommen in i EA, Armenien.

– Att Armenien nu är medlemmar innebär att de bevisat att de kan jobba med ackrediteringar på ett bra sätt, vilket i sin tur gör man kan lita på att de verksamheter som utför certifieringar där är granskade på ett bra sätt. 

Nästa steg är att de genomgår en granskning av EA med godkänt resultat. 

– När det är klart kommer det att bli  enklare att göra affärer, det kommer att minska regelkrångel och underlätta den fria rörligheten mellan våra länder, säger Peter Strömbäck.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Kvalitetschefer behöver lära mer om strategier

SIQ har initierat en studie via SQMA för att ta reda på hur kvalitetsprofessionen parerar utvecklingen. Slutsatsen är att kvalitetsprofessionella ofta är högutbildade, men uppfattar trots det att kunskaper och färdigheter ofta behöver vidareutvecklas för att på ett bra sätt klara främst de strategiska delarna av arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.