nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Nytt arbetsmaterial för hållbart ledarskap

Forskare vid Högskolan i Borås och KTH presenterar nu ett arbetsmaterial som stödjer chefer att leda hållbart i vardag och förändring. Materialet är också ett stöd i att möta Arbetsmiljöverkets skärpta krav på bättre organisatorisk och social arbetsmiljö.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

– Det är evidensbaserade metoder för att leda under utvecklingsarbete, som nästan alla håller på med nu, säger professor Lotta Dellve vid Högskolan i Borås.

Det är hon och Andrea Eriksson på KTH som tagit fram det drygt 50 sidor långa materialet ”Ett arbetsmaterial för att stödja. Hållbart och hälsofrämjande ledarskap i vardag och förändring”.

I hållbart ledarskap ryms frågor om stress, som är ett område där Arbetsmiljöverket sedan i våras ställer skärpta krav.

– Där börjar det med chefens egen situation. Den är inte alltid så hållbar. Efter den är det lättare att gå vidare, säger Lotta Dellve.

Både för chefer och ledningsgrupper

Materialet har testats inom alla typer av branscher och kan användas både av chefer på alla nivåer och av ledningsgrupper.

– Det här ger ett bättre underlag för alla som har inflytande över arbetsmiljön. På högre nivåer går det att använda materialet som en snabbvariant för att få kunskapsunderlag för beslut, säger Lotta Dellve.

För andra chefer rekommenderar författarna att materialet används i grupp, för att lära också av andras erfarenheter. Det kan handla om att chefer inom samma företag eller organisation träffas, men ibland passar det att blanda olika verksamheter och det går också att involvera till exempel facket. Men det går också att använda på egen hand.

Fördjupning för processledare

Nu finns också en rapport med alla referenser till arbetsmaterialet. Den har samma namn och går att hitta på Högskolan i Borås hemsida. Rapporten är fördjupad och vänder sig till bland annat processledare.

Läs hela arbetsmaterialet här.

 

Taggar:

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

AI kan bli hävstång för svensk ekonomi

Användningen av artificiell intelligens (AI) kan bli rena hävstången för svensk ekonomi. Men för att kunna ta tillvara de stora möjligheterna krävs en nationell strategi med bland annat satsningar på utbildning, forskning och utveckling av regelverk, visar en analys som innovationsmyndigheten Vinnova tagit fram på uppdrag av regeringen.

Nöjdare miner med buss än med tåg och flyg

Trots problemen med förseningar kan många persontransportföretag glädja sig åt nöjda kunder. Och allra nöjdast kunder har bussbolagen, visar årets studie från Svenskt Kvalitetsindex. Det företag som än en gång får högst betyg är Nettbuss med sina båda varumärken Nettbuss Bus4You och Nettbuss express.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hon framtidens kvinnliga ledare

Ishtar Touailat, innovationchef på Tieto datadrivna affärer Sverige, är Framtidens kvinnliga ledare 2018. Hon koras för sitt orädda och inkluderande ledarskap där hon hittar nya lösningar på gamla problem.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.