nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Offentlig sektor allt mer populär

Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Den offentliga sektorn blir allt mer populär som arbetsgivare. Förra året ökade antalet anställda i kommuner, landsting och regioner med runt 16 000 personer, visar en färsk sammanställning från Sveriges Kommuner och Landsting.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

– Det är glädjande att se att fler väljer att arbeta inom våra verksamheter. Vi ser att antalet barn, unga och äldre ökar under de kommande tio åren och vi måste bli fler om vi ska kunna erbjuda en lika god välfärd, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Av sammanställningen framgår också att antalet heltidsarbetande fortsätter att öka. Under 2017 ökade antalet heltidsarbetande med 20 000 personer i kommuner, landsting och regioner jämfört med föregående år, varav majoriteten är kvinnor. I landstingen var 88 procent av medarbetarna heltidsanställda 2017 och i kommunerna 78 procent.

– Att fler kvinnor väljer att arbeta heltid är något som vi ser mycket positivt på och visar att vårt arbete med att öka heltidsarbetet har gett resultat. En stor majoritet av dem som arbetar inom våra välfärdsyrken är kvinnor och det är en grupp som arbetar deltid i en högre utsträckning än männen. Vi vill att kvinnor och män ska ha samma möjligheter till heltidsarbete och vi tror att det i förlängningen bidrar till ett mer jämställt samhälle, säger Lena Micko.

Trots bristen på lärare, socionomer och sjuksköterskor har kommuner, landsting och regioner även lyckats med rekryteringen inom dessa yrken. Flera av grupperna har ökat i antal både 2016 och 2017.

– Vi ser till exempel att antalet sjuksköterskor i landstingen är ungefär oförändrat, medan antalet undersköterskor ökar. Det beror troligen på att många arbetsgivare har börjat se över arbetsorganisationen och identifierat arbetsuppgifter som kan utföras av andra yrkesgrupper. På så sätt blir man bättre på att använda medarbetarnas spetskompetens, menar Lena Micko.

I kommunerna ökade antalet anställda mest inom områdena skola och förskola (5 500 personer) följt av administration (3 600) samt teknik (2 000). I landsting och regioner skedde den största ökningen inom vård och omsorg (3 300 personer) och administration (1 600 personer).

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.