nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

 • Annonskod mobil topp

Offentlig sektor allt mer populär

Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Den offentliga sektorn blir allt mer populär som arbetsgivare. Förra året ökade antalet anställda i kommuner, landsting och regioner med runt 16 000 personer, visar en färsk sammanställning från Sveriges Kommuner och Landsting.

 • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

– Det är glädjande att se att fler väljer att arbeta inom våra verksamheter. Vi ser att antalet barn, unga och äldre ökar under de kommande tio åren och vi måste bli fler om vi ska kunna erbjuda en lika god välfärd, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Av sammanställningen framgår också att antalet heltidsarbetande fortsätter att öka. Under 2017 ökade antalet heltidsarbetande med 20 000 personer i kommuner, landsting och regioner jämfört med föregående år, varav majoriteten är kvinnor. I landstingen var 88 procent av medarbetarna heltidsanställda 2017 och i kommunerna 78 procent.

– Att fler kvinnor väljer att arbeta heltid är något som vi ser mycket positivt på och visar att vårt arbete med att öka heltidsarbetet har gett resultat. En stor majoritet av dem som arbetar inom våra välfärdsyrken är kvinnor och det är en grupp som arbetar deltid i en högre utsträckning än männen. Vi vill att kvinnor och män ska ha samma möjligheter till heltidsarbete och vi tror att det i förlängningen bidrar till ett mer jämställt samhälle, säger Lena Micko.

Trots bristen på lärare, socionomer och sjuksköterskor har kommuner, landsting och regioner även lyckats med rekryteringen inom dessa yrken. Flera av grupperna har ökat i antal både 2016 och 2017.

– Vi ser till exempel att antalet sjuksköterskor i landstingen är ungefär oförändrat, medan antalet undersköterskor ökar. Det beror troligen på att många arbetsgivare har börjat se över arbetsorganisationen och identifierat arbetsuppgifter som kan utföras av andra yrkesgrupper. På så sätt blir man bättre på att använda medarbetarnas spetskompetens, menar Lena Micko.

I kommunerna ökade antalet anställda mest inom områdena skola och förskola (5 500 personer) följt av administration (3 600) samt teknik (2 000). I landsting och regioner skedde den största ökningen inom vård och omsorg (3 300 personer) och administration (1 600 personer).

 • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

Kommentarer

2 reaktioner till “Offentlig sektor allt mer populär”

 1. Tomas skriver:

  Jag förstår inte hur ni kommer till slutsatsen att ökningen av antalet anställda beror på att det är populärare att jobba hos offentliga arbetsgivare. Det måste väl ändå grunden bero på att behovet av arbetskraft ökat hos det offentliga.

  1. catharinab skriver:

   Jo, visst har du rätt. Att antalet anställda i offentlig sektor nu ökar har flera förklaringar. En orsak är givetvis det ökade behovet av arbetskraft. SKL har i en tidigare rapport pekat på att de så kallade välfärdsverksamheterna behöver nyanställa nästan 200 000 personer under de kommande tio åren, bland annat till följd av att antalet barn och unga samt äldre över 80 år ökar mer än antalet personer i arbetsför ålder. Den rapport som vi refererar till i vår webbartikel visar på en relativt kraftig ökning av antalet nyanställda samt, inte minst, att många väljer att gå från deltid till heltid. Det är ett steg i rätt riktning för att lösa det stora arbetskraftsbehovet och kan på ett sätt tas som intäkt för att offentlig sektor ändå är populär som arbetsgivare.
   //Leo Olsson, redaktör

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

 • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.