nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Två av tio ger sin arbetsplats underkänt

På jämställda arbetsplatser trivs medarbetarna bättre. Det framgår av arbetslivspanelen Manpower Work Life.

Lars Forseth, vd Manpowergroup. FOTO: Fredrik Stehn
  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

61 procent av svenskarna upplever att deras arbetsplatser är jämställda. Två av tio, 22 procent, upplever att arbetsplatsen inte är jämställd. Det visar arbetslivspanelen Manpower Work Life.

Högst bedöms jämställdheten vara inom fastighetsbranschen, där hela 71 procent ger arbetsplatsen godkänt. Sämst betyg får hälso- och sjukvården, där endast 51 procent anser att arbetsplatsen är jämställd.

Men bilden av hur jämställd en arbetsplats är kan skilja sig stort beroende på om du är en man eller kvinna. Det största gapet mellan könen finns inom hotell och restaurangbranschen. Där uppger 7 av 10 män att arbetsplatsen är jämställd, medan endast 4 av 10 kvinnor upplever detsamma.

Tydligt är att en jämställd arbetsplats bidrar till många goda sidoeffekter. Ju mer jämställd arbetsplatsen är, desto nöjdare är medarbetarna. På jämställda arbetsplatser upplever svenskarna överlag mer positiv stämning, högre engagemang och energi och bättre fungerande konstruktiv feedback.

– Det är positivt att så många ger sina arbetsplatser ett gott jämställdhetsbetyg, men flera branscher har helt klart en bit kvar att gå. Företag som tar tillvara på kompetenser hos både män och kvinnor har lättare att rekrytera och behålla medarbetare, säger Lars Forseth, vd på Manpowergroup i Sverige.

Topp tre: Branscherna med mest jämställda arbetsplatser

  1. Fastighetsverksamhet 71 procent
  2. Konsultverksamhet 66 procent
  3. Finansverksamhet samt El-, värme- och vattenförsörjning 65 procent

Läs också: Sju steg mot en jämställd arbetsplats

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Underlätta kundens värdeskapande med tjänstelogik

Recension

I boken Tjänstelogik, Per Skalén, beskrivs tjänstelogik som ett sätt att förstå, leda och utveckla en verksamhet. Den bygger på flera års forskning om tjänstelogik och lyfter praktiska exempel från tjänsteföretag, industriföretag och offentliga organisationer, till exempel Spotify, Ikea, Volvo och Skatteverket.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.