nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Två av tio ger sin arbetsplats underkänt

På jämställda arbetsplatser trivs medarbetarna bättre. Det framgår av arbetslivspanelen Manpower Work Life.

Lars Forseth, vd Manpowergroup. FOTO: Fredrik Stehn
  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

61 procent av svenskarna upplever att deras arbetsplatser är jämställda. Två av tio, 22 procent, upplever att arbetsplatsen inte är jämställd. Det visar arbetslivspanelen Manpower Work Life.

Högst bedöms jämställdheten vara inom fastighetsbranschen, där hela 71 procent ger arbetsplatsen godkänt. Sämst betyg får hälso- och sjukvården, där endast 51 procent anser att arbetsplatsen är jämställd.

Men bilden av hur jämställd en arbetsplats är kan skilja sig stort beroende på om du är en man eller kvinna. Det största gapet mellan könen finns inom hotell och restaurangbranschen. Där uppger 7 av 10 män att arbetsplatsen är jämställd, medan endast 4 av 10 kvinnor upplever detsamma.

Tydligt är att en jämställd arbetsplats bidrar till många goda sidoeffekter. Ju mer jämställd arbetsplatsen är, desto nöjdare är medarbetarna. På jämställda arbetsplatser upplever svenskarna överlag mer positiv stämning, högre engagemang och energi och bättre fungerande konstruktiv feedback.

– Det är positivt att så många ger sina arbetsplatser ett gott jämställdhetsbetyg, men flera branscher har helt klart en bit kvar att gå. Företag som tar tillvara på kompetenser hos både män och kvinnor har lättare att rekrytera och behålla medarbetare, säger Lars Forseth, vd på Manpowergroup i Sverige.

Topp tre: Branscherna med mest jämställda arbetsplatser

  1. Fastighetsverksamhet 71 procent
  2. Konsultverksamhet 66 procent
  3. Finansverksamhet samt El-, värme- och vattenförsörjning 65 procent

Läs också: Sju steg mot en jämställd arbetsplats

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Standarder skapar tillväxt

Användningen av standarder skapar tillväxt, framförallt inom tillverkningsindustrin. Det visar en nyligen genomförd nordisk studie.
– Vinsterna med att använda standarder överstiger kostnaderna, säger Thomas Idermark, vd för SIS, Swedish Standards Institute.

  • Annonskod Huvudspalten 4

AI kan bli hävstång för svensk ekonomi

Användningen av artificiell intelligens (AI) kan bli rena hävstången för svensk ekonomi. Men för att kunna ta tillvara de stora möjligheterna krävs en nationell strategi med bland annat satsningar på utbildning, forskning och utveckling av regelverk, visar en analys som innovationsmyndigheten Vinnova tagit fram på uppdrag av regeringen.

Nöjdare miner med buss än med tåg och flyg

Trots problemen med förseningar kan många persontransportföretag glädja sig åt nöjda kunder. Och allra nöjdast kunder har bussbolagen, visar årets studie från Svenskt Kvalitetsindex. Det företag som än en gång får högst betyg är Nettbuss med sina båda varumärken Nettbuss Bus4You och Nettbuss express.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.