nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Ökad kundmakt påverkar detaljhandelns värdekedja

Detaljhandelns traditionella värdekedjor klarar inte av att möta framtidens behov. Kundsamverkan, nätverk och transparens är områden som måste utvecklas, enligt en ny rapport.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

För att säkra branschens långsiktiga tillväxt måste detaljhandeln förändra sin syn på värdekedjan. Det framkommer av en rapport som Capgemini och The Consumer Goods Forums står bakom.

Eftersom makten i allt högre grad förskjuts till konsumenterna, som med sina beslut påverkar hela värdenätverket, måste också branschen förändras. Istället för dagens linjära värdekedja bör värdekedjan formas som ett nätverk kring konsumenterna. Det innebär att hela branschen, tillverkare, återförsäljare och andra led i kedjan, måste förändra och förbättra sitt samarbete.

Rapporten pekar ut tre områden som detaljhandelsbranschen bör prioritera:

  • Konsumentengagemang. Skapa förtroende för branschen genom att föra direkta dialoger med kunderna. För kunderna står datasäkerhet högst upp på agendan och företagen måste informera kunderna om hur datan hanteras på ett säkert sätt.
  • Transparens. Informera konsumenterna om produkternas innehåll och härkomst, för att ge bättre insikt i exempelvis samhälls- och miljöpåverkan. Detta kommer kräva en gradvis förändring av globala produktdataspecifikationer, datakvalitet och delning av data, för att skapa mer värde än att till exempel enbart spåra produkter.
  • ”Sista kilometern”. Utforska samarbetsmöjligheter för att bli effektivare och snabbare, vilket ökar kundnöjdheten, samt är mer klimatsmart. Denna modell innebär en ny form av nätverkssamarbeten och för att förstå och kunna utnyttja dess fördelar måste branschen investera i flexibel teknik, snabb driftsättning av nya processer och satsa på mer öppna företagskulturer.

Om rapporten

Rapporten ”Rethinking the Value Chain: New Realities in Collaborative Business” baseras på workshops och djupintervjuer med så kallade ”thought leaders” från detaljhandels- och konsumentproduktbolag världen över samt experter inom området.

Hela rapporten hittar du här.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.