Pappersfakturor försvinner inom offentliga sektorn

Miljö Pappersfakturor är snart ett minne blott inom den offentliga sektorn. Senast april 2019 måste alla kommuner, landsting, regioner och statliga förvaltningar ha gått över till e-fakturering enligt det EU-direktiv som håller på att införas i svensk lagstiftning.

Pappersfakturor försvinner inom offentliga sektorn
Jolanta Wallström

Jolanta Wallström är projektledare på SIS, Swedish Standards Institute som arbetar med frågan.

– Syftet är både att höja kvaliteten på fakturorna och

göra det smidigt för kunder och leverantörer. Samtidigt är det givetvis bra för miljön att växla över från pappersfakturor till e-fakturor, säger Jolanta Wallström.

EU-kommissionen kom med sitt direktiv om e-fakturering för tre år sedan och gav samtidigt den europeiska standardiseringsorganisationen CEN i uppdrag att utarbeta en standard. Den är nu klar och ligger grund för de lagkrav som ska införlivas i medlemsstaternas lagstiftning. Det innebär alltså att alla e-fakturor som skickas till och från offentliga instanser i Sverige måste följa den struktur som ställs upp i standarden SS-EN 16931-1:2017.

Införandet av EU-direktivet kommer att få stora återverkningar på många håll i Europa. I Sverige, där cirka 50 procent av alla fakturor inom kommun och landsting och 57 procent inom staten redan är elektroniska, enligt statistik från Ekonomistyrningsverket, förutspås dock konsekvenserna bli mer begränsade.

– Men även om många redan i dag använder e-faktura kan de behöva förändra sina rutiner och arbetssätt för att anpassa sig till reformen, konstaterar Jolanta Wallström.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.