nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Lotta Dellve, professor vid avdelningen Hälso- och systemvetenskap på KTH.

Positiva effekter av Lean i sjukvården

Leaninspirerade arbetssätt kan ha en positiv inverkan på den psykosociala arbetsmiljön. Det visar en omfattande studie av organisationsförändringar inom sjukvården från KTH.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Tidigare har det inte funnits några tydliga studier på vilken effekt organisationsförändringar har över tid, exempelvis hur Leaninspirerade arbetssätt påverkar medarbetares arbete, arbetsförhållanden, engagemang och hälsa.

En ny omfattande studie från KTH visar nu att organisationsutveckling inom sjukvården verkligen leder till ett antal förbättringar.

– Många anställda i sjukvården tror att om man ingenting gör så blir det i alla fall inte sämre eller mer stressigt. Vårt forskningsresultat visar att det blir just det. Både sämre, och mer stressigt, säger Lotta Dellve, professor vid avdelningen Hälso- och systemvetenskap på KTH.

Resultatet från KTH-studien visar att den psykosociala arbetsmiljön blev något bättre på de enheter som i högre grad implementerat processutveckling på ett Leaninspirerat sätt. Särskilt stärktes inflytande, förutsägbarhet, erkänsla och hur man uppfattade ledarskapet.

De enheter som inte bedrivit verksamhetsutveckling fanns däremot både ökad stress och ökade arbetskrav. 

Några av de positiva förändringar som organisationsutveckling för med sig är kortare väntetider, vård i rätt tid, ökad vårdkvalitet och patientsäkerhet.

Läkare som arbetar direkt i vården får färre tidskonflikter och en bättre arbetsmiljö. Dessutom leder det till mer engagemang och mindre frustration bland medarbetarna.

Studien visar dock att det finns vissa förutsättningar som särskilt bidrar till en hållbar verksamhetsutveckling. Det rör bland annat ledarskapet och förmågan att skapa förståelse, struktur och översikt i arbetet. 

Läs mer om det här: Fem faktorer för framgång

 

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.