Regelbrott gav pris för mod i offentlig verksamhet

Utmärkelser Ådalsskolan i Kramfors och rektor Mikael Wiklund har fått pris som modigast i offentlig verksamhet. Anledningen är att skolan använt fjärrundervisning via dator för att ge eleverna studiehandledning på sitt modersmål – trots att lagen egentligen sätter stopp.

Rektor Mikael Wiklund bestämde sig för att bryta mot reglerna.
Rektor Mikael Wiklund bestämde sig för att bryta mot reglerna.

Det är utmärkelsen Guldlänken som delas ut av SKL och Vinnova för att premiera och stimulera innovativ förvaltningsutveckling som i år går till Ådalsskolan. I år har priset särskilt fokuserat på mod i förändringsarbetet.

Undervisning på små orter

Det är en utmaning för skolan i små orter att erbjuda all undervisning när det är få elever, utan att eleverna ska behöva resa långt. Det här blir särskilt tydligt när det handlar om att få handledning på sitt modersmål. Fjärrundervisning är en möjlighet, men regelverk säger att kommuner inte får köpa den här tjänsten utifrån, utan att den måste ske inom kommunen.

13 olika språk

För Ådalsskolans rektor handlade det om 13 olika språk som det behövs handledning på och med stöd från ledningen i Kramfors kommun, bestämde sig Mikael Wiklund för att bryta mot reglerna för att ge eleverna studiehandledning på distans.

Juryn för Guldlänken belönar nu hans mod att stå på elevernas sida, också som ett konkret exempel på mod i offentlig verksamhetsutveckling. Han initierade därmed också kommande lagändringar som förändrar förutsättningarna i hela landet.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.