nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Sömnbrist påverkar arbetsförmågan. Foto:StockAdobe

Sömnbrist leder till sämre prestationsförmåga

Brist på sömn kan leda till både minskad prestationsförmåga och sämre hälsa. Det visar det forskningsprojekt som genomförts av Christian Benedict, docent och forskare vid Uppsala universitet.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Christian Benedict. Foto Franziska Benedict.

Forskningsprojektet ”Samband mellan sömn, yrke och hälsa” har genomförts under tre år och finansierats av AFA Försäkring. I projektet har Christian Benedict undersökt hur sömnbrist påverkar förmågan till stresshantering, inlärning och arbetsprestation.

–Tidigare forskning har visat att arbetsmiljön är viktig för nattsömnen. En arbetsmiljö med stress och oro kan ge sömnproblem och påverka oss psykiskt. Däremot har det inte helt klarlagts tidigare hur sömnbrist påverkar vår arbetsförmåga, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap och ledare av Uppsala Sleep Science Lab på Uppsala universitet.

I forskningsprojektet genomfördes bland annat ett experiment där man utsatte studenter som sovit olika länge för komplicerade matematikuppgifter och svåra ord, vilket motsvarar stressande situationer som är vanliga i skolan eller arbetslivet.

–Vi kunde konstatera att sömnbrist påverkar vår förmåga att prestera och bedöma på ett negativt sätt. De som hade sovit en hel natt klarade det bra, medan de som endast sovit en halv natt tappade tio procent av informationen, säger Christian Benedict.

Det som händer under sömnen är att hjärnan hanterar information vi fått under dagen. Information som är viktig för framtiden bearbetas och sparas och resten sållas bort.

Kronisk sömnbrist ökar också risken att utveckla diabetes 2. Även hjärt- och kärlsystemet är beroende av sömn och använder de första timmarnas sömn för återhämtning.

30 – 40 procent av alla vuxna kommer inte upp i sju – åtta timmars sömn per natt, vilket är rekommendationen för att vi ska känna oss utvilade på dagen. Fysisk aktivitet och solljus under dagen är faktorer som visat sig förbättra sömnen.

Taggar:,

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

AI kan bli hävstång för svensk ekonomi

Användningen av artificiell intelligens (AI) kan bli rena hävstången för svensk ekonomi. Men för att kunna ta tillvara de stora möjligheterna krävs en nationell strategi med bland annat satsningar på utbildning, forskning och utveckling av regelverk, visar en analys som innovationsmyndigheten Vinnova tagit fram på uppdrag av regeringen.

Nöjdare miner med buss än med tåg och flyg

Trots problemen med förseningar kan många persontransportföretag glädja sig åt nöjda kunder. Och allra nöjdast kunder har bussbolagen, visar årets studie från Svenskt Kvalitetsindex. Det företag som än en gång får högst betyg är Nettbuss med sina båda varumärken Nettbuss Bus4You och Nettbuss express.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hon framtidens kvinnliga ledare

Ishtar Touailat, innovationchef på Tieto datadrivna affärer Sverige, är Framtidens kvinnliga ledare 2018. Hon koras för sitt orädda och inkluderande ledarskap där hon hittar nya lösningar på gamla problem.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.