nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Sömnbrist påverkar arbetsförmågan. Foto:StockAdobe

Sömnbrist leder till sämre prestationsförmåga

Brist på sömn kan leda till både minskad prestationsförmåga och sämre hälsa. Det visar det forskningsprojekt som genomförts av Christian Benedict, docent och forskare vid Uppsala universitet.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Christian Benedict. Foto Franziska Benedict.

Forskningsprojektet ”Samband mellan sömn, yrke och hälsa” har genomförts under tre år och finansierats av AFA Försäkring. I projektet har Christian Benedict undersökt hur sömnbrist påverkar förmågan till stresshantering, inlärning och arbetsprestation.

–Tidigare forskning har visat att arbetsmiljön är viktig för nattsömnen. En arbetsmiljö med stress och oro kan ge sömnproblem och påverka oss psykiskt. Däremot har det inte helt klarlagts tidigare hur sömnbrist påverkar vår arbetsförmåga, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap och ledare av Uppsala Sleep Science Lab på Uppsala universitet.

I forskningsprojektet genomfördes bland annat ett experiment där man utsatte studenter som sovit olika länge för komplicerade matematikuppgifter och svåra ord, vilket motsvarar stressande situationer som är vanliga i skolan eller arbetslivet.

–Vi kunde konstatera att sömnbrist påverkar vår förmåga att prestera och bedöma på ett negativt sätt. De som hade sovit en hel natt klarade det bra, medan de som endast sovit en halv natt tappade tio procent av informationen, säger Christian Benedict.

Det som händer under sömnen är att hjärnan hanterar information vi fått under dagen. Information som är viktig för framtiden bearbetas och sparas och resten sållas bort.

Kronisk sömnbrist ökar också risken att utveckla diabetes 2. Även hjärt- och kärlsystemet är beroende av sömn och använder de första timmarnas sömn för återhämtning.

30 – 40 procent av alla vuxna kommer inte upp i sju – åtta timmars sömn per natt, vilket är rekommendationen för att vi ska känna oss utvilade på dagen. Fysisk aktivitet och solljus under dagen är faktorer som visat sig förbättra sömnen.

Taggar:,

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.