nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Tandläkare som använder uv-ljus
Så här kanske det kommer att se ut på den nya tandvårdskliniken i Umeå, som ska bli en testbädd för både ny teknik och nya arbetssätt. FOTO: Shutterstock

Tandvården testar digitalisering i Umeå

I början av 2018 öppnar en tandvårdsklinik i Umeå som ska bli en testbädd för digitala lösningar.
– Det kan bli världens smartaste tandvårdsklinik, säger Västerbottens tandvårdsdirektör Per Tidehag.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Det är med inspiration från andra delar av landet och andra delar av Norden som den nya tandvårdskliniken nu byggs upp. Den här typen av utvecklingskliniker finns på andra platser, men här tar man det ett steg längre, skriver Västerbottens läns landsting i ett pressmeddelande.

Underlättar mätning

Kommunikationen med den nya kliniken kommer att vara helt digital. Kallelser och av- och ombokning sker via patientens smartphone. Det kommer inte att finnas någon traditionell reception, utan patienterna checkar in med en QR-kod, och kan betala via sin smartphone.

Tillsammans med smarta behandlingsstolar gör det här att det blir lättare att mäta väntetider och hur lång tid olika behandlingar tar.

Nya arbetssätt

Men det blir fler förändringar. Istället för traditionell röntgen kommer tänderna att scannas. Kliniken kommer även att ha ett digitalt tandtekniskt laboratorium. En förhoppning är att man inom några år ska kunna använda röst- och rörelsestyrda smarta glasögon, som gör att tandläkaren till exempel kan se röntgenbilder och tala in till journalen. Om någon av de nya lösningarna inte fungerar som önskat kommer de att bytas ut.

Men utvecklingen begränsar sig inte till tekniken.

– Här ska vi också prova nya arbetssätt och teamformer, säger Anna-Maria Stenlund Berggren som arbetar med att utveckla den nya kliniken.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Underlätta kundens värdeskapande med tjänstelogik

Recension

I boken Tjänstelogik, Per Skalén, beskrivs tjänstelogik som ett sätt att förstå, leda och utveckla en verksamhet. Den bygger på flera års forskning om tjänstelogik och lyfter praktiska exempel från tjänsteföretag, industriföretag och offentliga organisationer, till exempel Spotify, Ikea, Volvo och Skatteverket.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.