nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

TCO-rapport: Sjukfrånvaron ökar bland yngre kvinnor

Åtta av tio tjänstemän är nöjda med sitt jobb, tre av fyra upplever arbetet som meningsfullt. Samtidigt ökar sjukfrånvaron, särkilt bland yngre kvinnor.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Det visar en undersökning som TCO låtit genomföra om hur tjänstemannagrupperna i Sverige har det på sina arbetsplatser.

Även om tjänstemännen trivs med sina jobb, så finns det orosmoln. Rapporten visar att det är betydligt fler kvinnor som upplever en arbetssituation med hög anspänning, det vill säga höga krav och låg kontroll, 42 procent jämfört med 23 procent för männen. Dessutom drabbas kvinnor i högre utsträckning än män av arbetsrelaterade besvär, såsom svårt att koppla bort tankarna på jobbet, sömnsvårigheter och olust att gå till jobbet besvär, men även kroppslig uttröttning och ont i övre delen av ryggen. Särskilt märkbart är det bland yngre kvinnor.

– Det är mycket glädjande att TCO-förbundens medlemsgrupper är nöjda med sina jobb, men sjukfrånvaron ökar och alla aktörer måste samarbeta för att bromsa den utvecklingen. Det är särskilt oroväckande att yngre kvinnor drabbas. Sjuktalen ska inte krypa ner i åldrarna – de ska minska, säger Eva Nordmark.

Rapporten visar dock att ett systematiskt arbetsmiljöarbete ger effekt. Tjänstemän på arbetsplatser som jobbar med dessa frågor har färre arbetsrelaterade besvär jämfört med tjänstemän på arbetsplatser som saknar systematiskt arbetsmiljöarbete. Detta samband gäller särskilt för kvinnor.

Rapporten beskriver även de faktorer som påverkar oss positivt på våra arbetsplatser. Viktiga friskfaktorer är fungerande kommunikation, möjlighet att byta arbetsuppgifter, närvarande ledarskap och en sund balans mellan arbete och fritid.

Rapporten Friskt jobbat – allt att vinna bygger på statistik som TCO har beställt från SCB och Arbetsmiljöverket.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.