nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Tidspress värre än besvärliga kunder

Tidspress är den största psykosociala riskfaktorn på svenska arbetsplatser. Det visar en undersökning från Europeiska arbetsmiljöbyrån.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Under sommaren och hösten 2014 genomförde Europeiska arbetsmiljöbyrån en omfattande studie av fysiska och psykiska arbetsmiljörisker på Europeiska arbetsplatser. Europaportalen.se har tagit del av resultaten som visar på intressanta skillnader mellan länderna, framför allt när det gäller psykosociala arbetsmiljörisker.

För Europa som helhet rankas hantering av besvärliga kunder som den största psykosociala riskfaktorn, följt av tidspress och långa arbetstider.

I Sverige sticker däremot tidspress ut som den största riskfaktorn, 73,6 procent av de svenska arbetsplatserna ser det som en riskfaktor, jämfört med 42,5 för Europa som helhet. Svåra kunder och dålig kommunikation hamnar på plats två och tre. En av fyra svenska arbetsplatser anger dåligt inflytande som en riskfaktor, inget annat EU-land rankar denna psykosociala riskfaktor lika högt som Sverige.

Intervjuerna genomfördes på närmare 50 000 arbetsplatser, både privata och offentliga, i 36 europeiska länder. De som svarade var ”den person som har bäst kännedom om arbetsmiljön på arbetsplatsen”.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.