nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Tidspress värre än besvärliga kunder

Tidspress är den största psykosociala riskfaktorn på svenska arbetsplatser. Det visar en undersökning från Europeiska arbetsmiljöbyrån.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Under sommaren och hösten 2014 genomförde Europeiska arbetsmiljöbyrån en omfattande studie av fysiska och psykiska arbetsmiljörisker på Europeiska arbetsplatser. Europaportalen.se har tagit del av resultaten som visar på intressanta skillnader mellan länderna, framför allt när det gäller psykosociala arbetsmiljörisker.

För Europa som helhet rankas hantering av besvärliga kunder som den största psykosociala riskfaktorn, följt av tidspress och långa arbetstider.

I Sverige sticker däremot tidspress ut som den största riskfaktorn, 73,6 procent av de svenska arbetsplatserna ser det som en riskfaktor, jämfört med 42,5 för Europa som helhet. Svåra kunder och dålig kommunikation hamnar på plats två och tre. En av fyra svenska arbetsplatser anger dåligt inflytande som en riskfaktor, inget annat EU-land rankar denna psykosociala riskfaktor lika högt som Sverige.

Intervjuerna genomfördes på närmare 50 000 arbetsplatser, både privata och offentliga, i 36 europeiska länder. De som svarade var ”den person som har bäst kännedom om arbetsmiljön på arbetsplatsen”.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

AI kan bli hävstång för svensk ekonomi

Användningen av artificiell intelligens (AI) kan bli rena hävstången för svensk ekonomi. Men för att kunna ta tillvara de stora möjligheterna krävs en nationell strategi med bland annat satsningar på utbildning, forskning och utveckling av regelverk, visar en analys som innovationsmyndigheten Vinnova tagit fram på uppdrag av regeringen.

Nöjdare miner med buss än med tåg och flyg

Trots problemen med förseningar kan många persontransportföretag glädja sig åt nöjda kunder. Och allra nöjdast kunder har bussbolagen, visar årets studie från Svenskt Kvalitetsindex. Det företag som än en gång får högst betyg är Nettbuss med sina båda varumärken Nettbuss Bus4You och Nettbuss express.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hon framtidens kvinnliga ledare

Ishtar Touailat, innovationchef på Tieto datadrivna affärer Sverige, är Framtidens kvinnliga ledare 2018. Hon koras för sitt orädda och inkluderande ledarskap där hon hittar nya lösningar på gamla problem.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.