nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Att ha en bra lön och klättra på karriärsstegen är mindre viktigt för de unga på arbetsmarknaden. Utveckling kan istället handla om att de vill att arbetsgivaren ska hjälpa dem kombinera arbete med fritid. FOTO: Shutterstock

Unga ratar chefsjobben

För mycket stress och övertid

De jagar tid, har personlig utveckling i fokus, söker trygghet och oroar sig över stress och övertid. Det visar Västra Handelskammaren rapport Livskarriäristerna som tittat närmare på den unga generationens syn på arbetslivet.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Millenniegenerationen kallas den unga generationen ute på arbetsplatserna. De är mellan 20 och 34 år, uppvuxna med datorer, internet och smartphones. Rapporten visar att de ha helt andra krav på sina chefer och arbetsförhållanden än tidigare generationer. Ett intressant arbete är viktigast när de väljer jobb och chefsrollen är något många aktivt väljer bort. Många oroar sig för stress och övertid, särskilt kvinnor. Var tredje kvinna väljer bort ledarskap eftersom de tror att det innebär för hög arbetsbelastning, var femte kvinna för att det verkar för ensamt.

Att ha en bra lön och klättra på karriärsstegen är mindre viktigt. Utveckling kan istället handla om att de vill att arbetsgivaren ska hjälpa dem kombinera arbete med fritid.

  – En ”fritidskarriär” betraktas som nästan lika viktig som en jobbkarriär. Få av de tillfrågade sätter jobbet främst, här handlar det om enbart 4 procent som värderar arbetet högre än fritiden, säger Stina Olén, rapportförfattare och ansvarig för kompetensförsörjning på Västsvenska Handelskammaren. 

Nästan alla vill ha fasta anställningar. Flextid med träning under dagtid ses allt mer som självklarheter. 

  – Att vara framgångsrik handlar inte om titlar, lön eller vilken bil man kör, utan om att trivas med jobbet och hitta balans i tillvaron. Ändå är det klassiska belöningssystem som många arbetsgivare fortfarande försöker konkurrera med. Attraktiva arbetsgivare idag visar istället hur de jobbar med sociala aspekter av jobbet, hur de kan hjälpa individen att utvecklas och få ihop sitt livspussel, säger Stina Olén. 

Fakta från undersökningen Livskarriäristerna

Viktigast i yrkeslivet
1. Göra något jag är intresserad av
2. Ha kul
3. Utvecklas och få möjlighet att utnyttja min potential

9 av tio tycker det är viktigt att få fast anställning
1 av 3 tycker att goda kommunikationer till arbetsplatsen och flexibla arbetstider är viktigt
1 av 5 vill kunna träna på arbetstid

Om undersökningen

Livskarriäristerna bygger på data ur Ungdomsbarometerns undersökning Workforce 2020, en online-enkät som besvarats av över 2 500 svenska 20-34-åringar under perioden 7 juli – 2 augusti 2016.

Taggar:

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Standarder skapar tillväxt

Användningen av standarder skapar tillväxt, framförallt inom tillverkningsindustrin. Det visar en nyligen genomförd nordisk studie.
– Vinsterna med att använda standarder överstiger kostnaderna, säger Thomas Idermark, vd för SIS, Swedish Standards Institute.

  • Annonskod Huvudspalten 4

AI kan bli hävstång för svensk ekonomi

Användningen av artificiell intelligens (AI) kan bli rena hävstången för svensk ekonomi. Men för att kunna ta tillvara de stora möjligheterna krävs en nationell strategi med bland annat satsningar på utbildning, forskning och utveckling av regelverk, visar en analys som innovationsmyndigheten Vinnova tagit fram på uppdrag av regeringen.

Nöjdare miner med buss än med tåg och flyg

Trots problemen med förseningar kan många persontransportföretag glädja sig åt nöjda kunder. Och allra nöjdast kunder har bussbolagen, visar årets studie från Svenskt Kvalitetsindex. Det företag som än en gång får högst betyg är Nettbuss med sina båda varumärken Nettbuss Bus4You och Nettbuss express.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.