nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

 • Annonskod mobil topp

Andreas Odhage, externrevisor och coach på Assurgo coach & konsult

”Uppnå Kaizen med feedback”

Våga efterfråga och ta emot feedback från andra. Det hjälper dig att hålla dig i ständig förändring så att du kan nå dina mål, skriver Andreas Odhage i en krönika.

 • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Hösten är en bra tid att blicka framåt. Vad vill vi uppnå och vad behöver vi göra för att uppnå det?  Frågorna kan lätt bli många. Förhoppningsvis även dina tankar och idéer om vart ni vill. Men hösten innebär också att året börjar gå mot sitt slut. Det är dags att summera. Har vi gjort det vi sa att vi skulle göra?

Att arbeta med ständiga förbättringar handlar mycket om att ta till sig informationen om nuet och utvärdera det. På så sätt blir det enklare att lägga en plan över vad som behövs göras för att uppnå det vi vill.

De flesta av oss som arbetar med kvalitet har troligtvis mer än en gång hört uttrycket Kaizen. Ett japanskt ord som betyder ungefär förbättring. Ett begrepp inom Lean för strävan efter ständig förbättring genom små förändringar.

Om vi bryter isär ordet får vi Kai och Zen. Kai betyder förändring. Men det kan också betyda hav eller stort vatten. Ett hav är alltid i förändring, ständigt i rörelse. Precis som vår omvärld. Att anpassa sig till förändringar är alltså nödvändigt. Det gör vi genom ständiga förbättringar.

Zen betyder bra. Men det kan också betyda begrundande.

Då är vi inne på ett begrepp inom Zen-buddismen. Vars lära handlar kort om att få ett sinnestillstånd av klarhet och lugn. Allt för att kunna utgå från vår personliga erfarenhet och avvänja våra invanda förutfattade meningar. Att ta emot ögonblicket som det är, på ett behärskat sätt. Lättare sagt än gjort, något som kräver ständig förbättring av oss själva med andra ord. Zen lär oss att människan är fri och samtidigt begränsas av de handlingar som vi väljer att utföra. Dessa handlingar förstärker de mönster som vi individer redan är fångad i. Att begrunda dessa mönster och agera på dem är alltså viktigt.

Hur får vi reda på dessa mönster då? Genom att lyssna och ta till oss feedback så klart. Jag använder själv dessa tre enkla steg:

 1. Gör en självutvärdering. Sätt dig ner med block och penna och fundera över vad som har funkat bra respektive dåligt. Hur tror du att andra har uppfattat situationen?
 2. Fråga andra om deras åsikt. Även andra avdelningar/enheter som ni arbetar med.
 3. Påbörja er resa mot att bli bättre.

Att fråga andra om vad de tycker om dig kan vara något vi tycker är lite läskigt. Negativ kritik kan göra ont. Särskilt om din självuppfattning skiljer sig mycket från andras uppfattning. Men det viktiga här är att inte bortförklara sig eller skylla ifrån sig. Tänk på att det du får höra är hur den andra personen uppfattar dig eller din enhet. Det är alltså ditt eller ert beteende som är grunden till denna uppfattning, inget annat. Så försök att agera lite mer Zen. Och glöm inte att tacka dem du pratar med för den värdefulla informationen du fått.

Här är några bra frågor att ställa till dig själv och andra i din omgivning:

 • Hur skulle andra/du beskriva att året har gått?
 • Vilka händelser har varit bra/dåliga?
 • Vad gjorde vi/jag bra/dåligt?
 • Vad gjorde vi/gjorde vi inte?
 • Vad är vi/jag bra på/inte bra på?
 • Inom vilka områden kan vi utvecklas till det bättre?
 • Vad kan vi göra annorlunda?

Begrunda dina beteenden i olika situationer. Vad kan du göra annorlunda? Våga testa nya tillvägagångsätt. Våga prioritera annorlunda. Våga lyssna på andra.
Vi människor lever i en odelbar, föränderlig och ständigt skapad värld. Därför behöver vi planera inför vad som komma ska. Men också för att begrunda vad vi har gjort så att planen blir bättre.

Andreas Odhage, externrevisor och coach på Assurgo coach & konsult

 • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

 • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

IKEA ett starkt varumärke lokalt och globalt

IKEA är inte bara Sveriges starkaste varumärke, utan har även en stark ställning globalt med en sjundeplats i YouGovs senaste varumärkesranking. Det varumärke som ökat mest i varumärkesstyrka på den svenska marknaden är Swedbank.

Fem populäraste arbetsgivarna bland nyanlända akademiker

Volvo Group toppar listan över vilka arbetsgivare som är populärast bland nyanlända akademiker, visar statistik från praktikprogrammet Jobbsprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Projektet ger nyanlända akademiker fyra månaders praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet.

 • Annonskod Huvudspalten 4

Rätt träning viktigare än gener

Recension

I boken ”Peak, vetenskapen om att bli bättre på nästan allt”, berättar författarna om sanning bakom 10 000-timmarsregeln. Det handlar mer om träning än talang. Framförallt rätt sort övning visar författaren K Anders Ericsson i sin banbrytande forskning.

Ulf Hammarström ny generaldirektör på Swedac

Regeringen har utsett Ulf Hammarström till ny generaldirektör och chef för Swedac. Ulf Hammarström har tidigare varit generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten och under nio år arbetat i Bryssel, dels som direktör för industri- och marknadsdirektoratet vid European Defence Agency, dels som diplomatisk minister vid den svenska EU-representationen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.