nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Hur vi reagerar och fattar beslut bygger därför på ganska enkla principer. Vi väljer det som belönar oss och väljer bort det som skapar obehag, konstaterar Katarina Gospic.

Våga införa mobilfria möten

Glöm multitasking och lägg bort mobiltelefonerna, vår hjärna klarar inte av det. Det var det tydliga budskapet från Katarina Gospic när hon talade på Kvalitetsmässan under onsdagen.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Katarina Gospic, fysiolog, läkare och hjärnforskare, inledde sin föreläsning med att visa hur en dators hårddisk utvecklats de senaste 50 åren och hur vi tar det för självklart att våra datorer ständigt uppdateras och blir alla smartare.

– Men vår hjärna har inte uppdaterats på 40 000 år, det är en väldigt gammal hjärna som ska mäkta med den snabba utveckling vi lever i.

Hur vi reagerar och fattar beslut bygger därför på ganska enkla principer. Vi väljer det som belönar oss och väljer bort det som skapar obehag.

– Vill ni förändra ett beteende måste ni krydda det med belöningar, säger hon och visar en film som illustrerar detta.

I filmen har man filmat människor i uppgången från en tunnelbanestation i Stockholm. De allra flesta väljer rulltrappan. Men när man sedan utformar trappan som ett piano som spelar när man kliver på trappstegen händer något. Plötsligt börjar folk ta trappan istället.

– Vi vet ju rent logiskt att det är bättre att gå i trappor, att få sin vardagsmotion. Ändå väljer vi rulltrappan eftersom det belönar oss på en gång, förklarar Katarina Gospic.

Samma principer gäller vårt beslutsfattande på jobbet.

– Vi är inte rationella i vårt beslutsfattande, vi styrs av våra känslor, poängterar hon.

En annan myt hon vill krossa är vår övertro till det effektiva med multitasking. Det är lätt att tro att man är mer produktiv när man gör många saker samtidigt, men faktum är att det inte fungerar.

– Vår hjärna kan inte hålla fokus på två saker samtidigt. När vi måste göra flera saker samtidigt tappar vi koncentration, det tar längre tid och blir sämre kvalitet.

Att jobba i ett kontorslandskap där man omges av störande ljud och saker som händer runt omkring hela tiden är förödande för effektiviteten.

– En del av din hjärnkapacitet går åt till att stänga ute det som stör. Och när du blir avbruten tar det 25 minuter innan du är tillbaka där du var igen.

Ett av våra stora störningsmoment i dagens arbetsliv är mobiltelefonen. Katarina Gospic berättar att vi i snitt tittar på vår mobiltelefon 150 gånger per dag. Men när vi ska fokusera på en uppgift måste vi våga lägga bort telefonen.

– Inför mobilfria möten. Ni kommer att bli mycket mer effektiva, få mer närvarande och levande diskussioner och mer tid över för andra uppgifter om mobiltelefonerna läggs åt sidan under mötet. Hur farligt kan det vara?

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Står kvalitetsrollen inför ett paradigmskifte?

18:e upplagan av Kvalitetsmagasinet Live

Hallå där Catharina Byström, chefredaktör för Kvalitetsmagasinet. Du kommer moderera Kvalitetsmagasinet Live 29–30 november 2018 där temat är professionellt kvalitetsarbete i praktiken där konferensen kommer sätta utvecklingen inom kvalitetsområdet under lupp. Står kvalitetsrollen inför ett paradigmskifte?

  • Annonskod Huvudspalten 4

Plugga tyska om du vill lyckas i Tyskland

Planerar ni att göra affärer med Tyskland? Se då till att bygga på språkkunskaperna i tyska. Bristen på kunskap om tysk affärskultur och tyska språket är det största hindret mot att svenska företag lyckas på tyska marknaden, visar Tysk-Svenska Handelskammarens enkätundersökningar. Tillsammans med Tyska ambassaden drar nu handelskammaren igång satsningen ”Deutsch – Ditt val!” för att uppmuntra fler skolelever att plugga tyska.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.