nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Barn som gör robotexperiment
Inom Väsby kommuns Makerspace finns bland annat en workshop om robotar i förskolan.

Väsbys IT-verkstad ska ge skolor kunskap och idéer

För att möta den kommande nationella IT-strategin från Skolverket har Upplands Väsby dragit igång Makerspace – en slöjdliknande miljö där både lärare och elever ska få kunskap och idéer om IT.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

– IT-programmering kommer att komma in i läroplanen framöver och skolor lär lägga mycket tid på det här, så vi vill titta hur vi ska jobba, berättar Per Falk, projektledare för den digitala lärmiljön Ett lärande Väsby, där Makerspace ingår.

Tanken är att dels vända sig till barn och elever i förskolan och skolan, som får testa programmering i olika former, dels att vända sig till pedagoger som både ska kunna få mer kunskap och diskutera idéer på hur de kan lägga upp undervisningen.

En speciell Makerpedagog är den som driver verkstaden, där det går att boka in sina elever eller att som pedagog boka in sig själv.

Praktiskt inriktat

För förskolebarn finns till exempel en workshop om robotar och majoriteten av arbetet är praktiskt inriktat. Det händer alltså något utanför datorn utifrån det som programmerats, till exempel att en robot rör sig, att något skrivs ut i en 3D-skrivare eller att styra ljud eller ljus. All den utrustningen finns i Makerspace. Det finns också lödkolvar för att jobba med tekniken i datorerna.

Utvärdera vid årsskiftet

Väsby Makerspace ska både möta befintliga mål i läroplanen och förbereda för att IT blir ett större inslag i skolan. Projektet vänder sig både till kommunala och fristående skolor och förskolor och kommer att pågå fram till årsskiftet.

– Vi har alla intentioner att fortsätta, men ville sätta en punkt för utvärdering, säger Per Falk.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Kvalitetsutveckling en förutsättning för digitalisering

Den megatrend och utmaning vi hör talas om mest just nu är digitalisering. Vi ska alla utveckla våra analoga produkter, tjänster och processer till att bli digitala. Men vad är syftet? Många förknippar digitalisering med resurseffektivitet, att vi ska kunna ersätta människor med appar och elektroniska tjänster av olika slag. Många organisationer och företag har just den målsättningen med digitaliseringen. Här finns det en stor risk att dessa organisationer glömmer bort för vem de digitaliserar – deras kunder och intressenter!

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hon lät medarbetarna bestämma aktivitet för samtal

När Catarina Söderlund, marknads- och utbildningschef på Visma Enterprise, hade läst om en chef som bytt ut sina medarbetarsamtal i mötesrum mot aktiviteter bestämde hon sig för att göra samma sak. Nu har hon haft elva samtal på allt från kafé till skridskois.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.