7 tips för att vässa kommunikationen

Förbättringsarbete Vi spenderar otroligt mycket arbetstid i möten, men det är inte alltid de leder dit de ska. På Kvalitetsmagasinet Live gav kommunikationsexperten Annika Engström sina bästa tips.

På Kvalitetsmagasinet Live gav Annika Engström, lärare och forskare vid Tekniska Högskolan i Jönköping, sina bästa kommunikationstips.

Tips:

  1. Tydliggör syftet – vad ska mötet leda till? Skilj på om mötet ska leda till utförande eller utveckling.
  2. Är rätt funktioner/kompetenser med?
  3. Kom överens om vilken typ av kommunikation som är bäst för ändamålet, alla medverkande vid mötet har ett ansvar. Sätt spelregler.
  4. Led och anpassa mötet utifrån syftet och överenskommelsen om kommunikation (styrande eller stödjande).
  5. Som ledare bör du träna din uppmärksamhet på dina reaktioner så att du kan förhålla till dina egna känslor om och när du måste göra obehagliga interventioner under möten.
  6. Träna kommunikationen på arbetsplatsen. Exempelvis genom att filma era möten, titta på dem gemensamt och diskutera vad som var hindrande och underlättande under mötet.
  7. Utgå från att alla medarbetare är ambitiösa, angelägna och vill göra bättre men också att motstånd mot utveckling är helt naturligt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.