7 tips för en stressfri semester

Arbetsmiljö Johan Mellnäs och Lisa Markström på arbetsmiljöorganisationen Prevent delar här med sig av tips på hur man gör för att undvika stress under semestern. Att få ordning på och reda på saker och ting, skapa överblick och ta bort orosmoment är enligt dem grunden till en lyckad semester.

7 tips för en stressfri semester

– Skriv ner på en lista vad som är rimligt att du hinner med nu och vad du ska göra när du kommer tillbaka. Det är ingen bra idé att försöka göra allt det som blivit liggande under våren, prioritera möten och arbetsuppgifter, säger Johan Mellnäs, projektledare som jobbat mycket med psykosocial arbetsmiljö.

Genom att skapa struktur på det här sättet ökar känslan av kontroll och stressen minskar. Även saker som kan vara småsaker i vardagen kan störa semesterlugnet.

– Det praktiska på jobbet ska vara löst innan man går på ledighet. Allt från vem som vattnar blommorna till vem som attesterar fakturorna och tar emot leveranser, betonar projektledare Lisa Markström, som har hälsofrämjande ledarskap som specialområde.

Chefen har en viktig uppgift inför ledigheten. Det handlar om att signalera klart och tydligt vilka behoven är både för verksamheten och för individen.

– Chefen kan hjälpa den enskilda individen att sortera och prioritera. Det här behöver vi göra nu, det här kan vi vänta med. Framför allt kan chefen se till att förutsättningarna finns så att var och en har möjlighet till sin återhämtning. Det blir en vinn-vinn-situation för företaget och individen säger Lisa Markström.

Mejlen är något annat att fundera över. Ska du skriva i autosvaret att du kollar mejl sporadiskt eller inte alls? De som försöker nå dig kommer att ta det du skriver på allvar, så om du skriver att du kollar mejlen ibland kommer de att förvänta sig svar.

Hur gör då en arbetsmiljöexpert själv för att varva ner inför semestern?

− Jag ser till att starta semestern på en onsdag och komma tillbaka en onsdag. Då är jag piggare när semestern börjar och sedan får jag en mjuk första jobbvecka, konstaterar Johan Mellnäs.

Lisa Markström försöker att ta det lite lugnt dagarna före semestern och likadant de första dagarna efter, om det går.

– Att köra på in i det sista och rivstarta direkt efter försöker jag undvika, säger Lisa Markström.

Sen behöver man ju förstås även fundera på vad och hur mycket man ska göra på semestern.

− En ledighet full av aktiviteter är lika rätt som en semester i hängmattan. Det beror helt på hur ditt jobb och liv ser ut i övrigt. Det viktigaste är att du känner att du mår bra och återhämtar dig på semestern, avslutar Johan Mellnäs.

Sju tips för att varva ner inför semestern

• Skriv upp vad du bör göra på jobbet före semestern utifrån vad som är rimligt.

• Boka inte möten direkt efter semestern om det går att undvika.

• Var tydlig med om du läser mejl eller inte under ledigheten.

• Se över mejlens autosvar.

• Kom överens om det praktiska under ledigheten till exempel vem som attesterar fakturorna.

• Ta chefen till hjälp om du är osäker.

• Bromsa in mjukt innan och kör igång långsamt efter, om det är möjligt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.