7 varningssignaler för att upptäcka psykopater

Arbetsmiljö De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Psykopater är så långt bort från ett fungerande ledarskap man kan komma.

7 varningssignaler för att upptäcka psykopater

Språkvetaren Christina Davisson har gått på djupet i psykopatfrågan i boken ”Har du en psykopat på jobbet? Så avslöjar du deras taktik.”

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vår okunskap ger psykopater fribiljett i arbetslivet. Kanske kan #metoo-rörelsen bidra till att fler vågar öppna på locket till detta tabubelagda ämne, säger hon.  

Christina Davisson är specialiserad på djupanalys av talade och skrivna budskap. Dessutom är hon mental tränare och har under snart tio år hjälpt drabbade att reparera sina skador efter att ha varit i klorna på psykopater. Hon börjar med att konstatera att begreppet psykopat används lite slarvigt om besvärliga typer i arbetslivet.

– Men psykopati är en allvarlig personlighetsstörning som kan variera i omfattning och grad och även ha inslag av narcissism.

Psykopater är skickliga på att lura journalister, rekryterare och HR-personal. 

– Och lika skickliga är de på att dupera kolleger, chefer, ledning och styrelse. För psykopater är lögner en sport. Men psykopaternas taktik kan genomskådas, berättar Christina Davisson. 

Mota Olle i grind vid rekryteringen
Det bästa är naturligtvis om man aldrig får in en psykopat i sin organisation. Därför är det viktigt att mota Olle i grind vid rekryteringen.

– Man ska aldrig genomföra en anställningsintervju ensam. Bäst är om en person sköter frågorna och en annan kollar in kroppsspråket så att det stämmer överens med vad som sägs. 

Christina Davisson betonar också vikten av att kritiskt granska varje cv.

– En psykopat är en patologisk lögnare och därför kan det också finnas lögner i deras cv om referenser och arbetslivserfarenhet, säger hon.

Att en psykopat strävar efter att bli chef eller vd är vanligt eftersom deras mål är att bli den högste chefen i företaget. Christina Davisson berättar att det finns betydligt fler manliga psykopater som ledare än kvinnor.

– Kvinnliga psykopater vill bli chefer precis som sina manliga dito, och dessa är en mardröm på två ben. Jämlikhetskrav i styrelser och ledning öppnar dörren för dem liksom en strävan efter fler kvinnor på chefsposter i både privat näringsliv och offentlig sektor. Utan kunskap om hur psykopater i arbetslivet fungerar, riskerar man att på så vis att få en kvinnlig psykopat på halsen. 

Christina Davisson refererar till forskning som Susanne Strand, docent i kriminologi vid Örebro universitet genomfört, och som visar att kvinnliga psykopater arbetar med mer subtila medel än män. De använder språket som vapen och skadar avsiktligt rykte och relationer för personer de ogillar, genom att sprida illasinnat skvaller bakom ryggen på dem.

– Medan manliga psykopater i högre grad är öppet asociala och fryser ut folk de ogillar rakt av och behandlar dem som luft, berättar Christina Davisson. 

En lömsk arbetsmiljöbov
Hon har sett många exempel på hur förödande det kan bli när en psykopat blir vd för en organisation. Detta leder enligt henne till att kvaliteten på produkter och tjänster försämras och att produktiviteten minskar. 

– Vanligt är också att psykopater slösar bort företagets pengar. En arbetsplats betraktas av psykopater som en privat lekstuga där verksamhetens pengar och värden ska användas efter deras huvud, säger hon.

Christina Davisson menar att det finns stor risk att man i ett företag som haft en alltför ”snäll” chef under lång tid istället vill ha en handlingskraftig chef och av misstag får in en psykopat som förblindat dem med sin karisma.

– Störst är risken att få in en psykopat som ledare i företag med fler än 50 anställda. I mindre företag har man mer koll på varandra och då är det svårare för en psykopat att få fritt spelrum. 

Psykopatens avsaknad av empati gör att de inte drar sig för att skada, såra eller skrämma medarbetare, vilket ofta medför att duktiga och kompetenta medarbetare som genomskådat bluffen säger upp sig.

– Psykopater är en dold och lömsk arbetsmiljöbov som kräver ett tränat öga för att upptäcka. De är personer med grava personlighetsstörningar, som bakom kulisserna förpestar arbetsmiljön medan vi misstar dem för karismatiska, vältaliga ledargestalter och själva banar väg för dem till makten.

För att kunna lyckas måste dock psykopaterna ha en fan-club runt sig som håller dem om ryggen.

– De behöver bland annat ”vakthundar” som ser till så att ingen har koll på vad som sker och ”städare” som rensar i dokumenten så att inget kan kopplas till ledaren om det skulle bli en kontroll eller en rättssak, säger Christina Davisson. 

Hon konstaterar att psykopater döljer sina själviska intentioner och använder medarbetarna som leksaker och slit-och-slängvaror.

 – Därefter sopar de skickligt igen spåren efter sig och lägger skulden på andra. Psykopater är så långt från ett fungerande ledarskap och bärkraftig utveckling man kan komma, avslutar Christina Davisson.  

Christina Davissons lista på varningssignaler för att upptäcka psykopater:

  • Psykopatens bakgrundshistoria verkar spännande men en smula osannolik.
  • Psykopaten uttrycker förakt för chefer och överordnade.
  • Psykopaten vill gärna höra vad du tycker om andra på jobbet – speciellt negativt skvaller.
  • Psykopaten håller inte vad han/hon har lovat dig utan kommer i stället med mängder av ursäkter och bortförklaringar.        
  • Psykopaten ”glömmer” vad han/hon har sagt/ska göra och tar inget ansvar för det.
  • Psykopaten bryter löften och struntar i hur du tar det.
  • Psykopaten talar gärna om sin egen förträfflighet men när du väl får se prov på vad han/hon gör är resultatet mediokert.

Så undviker du att anställa en psykopat

  • Var alltid två vid anställningsintervjun
  • Kontrollera cv och referenser noggrant
  • Ställ frågor om mjuka saker som exempelvis teambuildning och trivsel som inte är en psykopats starka sida

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.