Allt är inte vad det synes vara

Kvalitet I ett alldeles vanligt plottrigt industriområde utanför Linköping sitter flera tusen skarphjärnor och bygger ett toppmodernt stridsflygplan. Det är hårda grejer.

Allt är inte vad det synes vara
Foto Mikael Sjöberg.

Associationer till taktande militärkängor, givakt och en kapten som pekar med hela handen kanske dyker upp. Tänk så fel man kan ha. För på Saab i Tannefors har man sedan årtionden odlat en svårkopierad och informell ledarkultur. En utmärkt grogrund för det moderna arbetssättet som nu bygger Gripen. Det är hårt utanpå men mjukt inuti. Det kan bli lite kortslutning när de förutfattade meningarna krockar med verkligheten.

Men det är bra att få syn på de där förutfattade meningarna och sätta ord på dem. Eller käpphästarna, som Joakim Ahlström kallar dem i reportaget om kvalitetskultur. Det är inget fel med käpphästar, man ska bara veta hur de ser ut. Särskilt om man ska bygga en stark kvalitetskultur.

Nej, allt är inte vad det synes vara. Som att Gunnar Ekman verkade vara en riktig hårding. Han var en i gänget i Norrmalmspolisen. Inte direkt kända för sina mjuka nypor. Men efter att ha fått en pistol riktad mot huvudet bytte han bana och är nu ekonomie doktor och ledarskapsexpert som förespråkar småprat. Han pratar så klokt om ledarskap och förtroende.

Men småprata inte för mycket bara. Stenhårt fokus är avgörande för att kunna leda dig själv. Det menar Niclas Jaquemot som har undersökt nycklarna till ett fungerande självledarskap.

Men det krävs också självkontroll, uthållighet och motivation för att lyckas. Men allra viktigast är att lära känna sig själv. Man måste få syn på sina värderingar men också sina tillkortakommanden.

Så det är lika bra att fejsa dina förutfattande meningar om dig själv. Att falla för frestelser och att styras av sköna impulser här och nu går att träna upp. Jag behöver alltså inte leva med mina tillkortakommande hela livet. Tyvärr kan jag ju inte heller skylla på dem.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.