App ger bild av smittspridningen över landet

Kvalitetsvård I början av den här veckan hade över 100 000 svenskar laddat ned appen Covid Symptom Tracker. Med hjälp av de data som appen samlar in hoppas forskarna Paul Franks och Maria Gomez vid Lunds universitet kunna få värdefull information om smittspridningen i Sverige.

App ger bild av smittspridningen över landet
Appen hjälper forskare att spåra smittan.

Appen har utvecklats av läkare och forskare vid King’s College i London och Guys and St Thomas’ sjukhus i samarbete med ZOE Global Ltd, ett företag som analyserar hälsodata. Information från verktygets användare kan också vara viktig för vårdens beredskap att möta smittan, enligt utvecklarna.

Maria Gomez. Foto: Kennet Ruona, Lunds universitet

Maria Gomez är professor i fysiologi vid Lunds universitet. Appen presenterades för svenskarna strax före långhelgen och när vi samtalar på måndagen har hon precis noterat det stora intresset.

– Jag gick in nu på förmiddagen och såg att vi passerat 100 000 nedladdningar. Fantastiskt roligt, att vi redan har så många användare.

Tar en minut

Den som använder appen ombeds att svara på några frågor om sitt hälsotillstånd, vilket tar ungefär en minut. Appen är inget diagnosverktyg, understryker forskarna. Men om många använder den kan den ge värdefulla data till forskare och till myndigheter och vården. Appen samlar inga GPS-data, men registrerar användarnas postnummer för att identifiera var de bor. Den samlar inte namn eller något som kan identifiera användaren, däremot basfakta som ålder, kön och allmänt hälsotillstånd.

Vet ni om de som registrerar olika symptom har just corona?

– Nej, det vet vi inte, men vad man kan se med ett sådant här verktyg är till exempel om många personer i ett område där vi vet att influensasäsongen är över börjar visa liknande symptom – då är det en indikation på att något kan vara på väg att hända där, som man bör vara vaksam på.

Bättre bild

Med den bakgrundsinformation man får i verktyget hoppas forskarna också på att kunna bidra till en ökad kunskap om viruset. Genom att många registrerar sina symptom kan också tidigare mindre kända sådana upptäckas.

– Data från appen kan ge oss en bättre bild av sjukdomsförloppet och varför vissa bara drabbas lindrigt medan andra blir svårt sjuka och dör, säger Paul Franks professor i genetisk epidemiologi.

Han tror också att appen kan ett vara värdefullt komplement för att få kännedom om smittspridningen, eftersom Sverie hittills har testat förhållandevis få för viruset.

Forskarna har erbjudit Folkhälsomyndigheten att ta del av data från studien, men har inte fått något svar på sitt erbjudande.

– De har varken sagt ja eller nej, säger Maria Gomez. De får väl väldigt många erbjudanden från olika håll och hinner kanske inte.

Forskarna räknar med att löpande presentera olika resultat från studien.

Fakta:

Covid Symptom Tracker används redan idag i Storbritannien och USA, och den svenska studien är ett samarbete med de brittiska forskare som står bakom appen. Även i Indien planerar forskare att börja använda den. Med verktyget kan man få kännedom om:

  • i vilka delar av landet risken för smitta är hög.
  • vilka faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk och hur risken påverkas av underliggande sjukdomar.
  • hur fort viruset sprids i olika delar av landet.

Appen ställer ingen diagnos, och det går inte att få kontakt med sjukvårdspersonal via den. Forskningsprojektet har godkänts av etikprövningsnämnden.

Ladda ned appen.

Läs mer om studien

 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste