Är du acceleratorn i paradigmskiftet?

Ledare I det nya numret av Kvalitetsmagasinet som kommer ut i veckan tittar vi på hur kvalitets- och hållbarhetsarbetet flätas samman. Och efter att ha firat 30-års jubileum hela året fokuserar vi framåt där kvalitetsarbetet utmanas i en allt komplexare värld. Där är inget svart eller vitt, kunden kan ha fel, och unga vill jobba fritt men ändå ha en fast anställning, skriver Catharina Byström i sin krönika.

Är du acceleratorn i paradigmskiftet?
Årets Kvalitetsprofil är på omslaget av senaste numret.

Firandet av Kvalitetsmagasinet 30 år i kvalitetsarbetets tjänst går mot sitt slut. Men det betyder bara att när år 2021 nalkas så vi fortsätter vi vårt värv i en allt komplexare värld. En värld där kunden inte alltid har rätt, visar det sig. För om man ska nå hållbar framgång så måste kundbegreppet innefatta hela samhället, ja till och framtida generationer. Och då är det inte helt självklart att kunden och den framtida generationen faktiskt har samma intressen.

Nej, det är nog inget understatement att hävda att det trettionde året i KMs historia på många sätt har varit extraordinärt där vi alla varit en del av en serie världsomspännande händelser.

I vardagen märks det bland annat av de drivor med rapporter som kommer till redaktionen om distansarbetets påverkan på människor, arbetsmiljön, ledarskapet, kreativiteten, effektiviteten, engagemanget, arbetslusten och i stort sett allt möjligt. Ofta kommer de fram till diametralt olika slutsatser.

Vill inte tillbaka

En av slutsatserna är att folk inte vill komma tillbaka till kontoren igen. Som Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Magnusson skrev ”äntligen har arbetsgivarna fattat fördelarna med att låta medarbetarna jobba hemifrån”. Men jag är inte riktigt säker på att arbetsgivarna har kommit till den insikten. Det visar andra undersökningar.

Det är nog snarare de som kan styra över sin egen arbetstid som kommit till den insikten. Som gissningsvis har ett socialt liv och en familj. De som inte behöva vabba och sänka inkomsten genom att ta ut tillfällig föräldrapenning utan småjobbar och tar hand om sjuka barn. Med lön.

Min slutsats däremot, är att den nya gigekonomin faktiskt är här! Alla som vill jobba hemma, slippa det stressiga pendlandet, gå ut med hunden på lunchen, hämta tidigt på fredag men leverera på söndag kväll. Grattis! Er tid är här.

Ni genomför paradigmskiftet

Ni är acceleratorn i den nya gigekonomin – det är ni som kommer att genomföra paradigmskiftet. Från fast jobb i en verksamhet med arbetsmiljölagstiftning, kollektivavtal och fredagsfika till att jobba på uppdrag.

Det var bara det där lilla kruxet med att det nu faktiskt verkar som om att den ”yngre generationen”, i alla fall den som kallas Z, ändå premierar trygghet, fasta jobb och statliga inkomstförsäkringar *.

Det är det som är den nya komplexa verkligheten. Allt är inte svart eller vitt, kakan kan både ätas och sparas i burken på något underligt sätt. Lika underligt som att kunden inte alltid har rätt.

 

Catharina Byström, chefredaktör Kvalitetsmagasinet

 

* ”Generation jobb – ungas syn på jobb och arbetsmarknad”

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.