Förra året tillsatte Svenska institutet för standarder, Sis, en arbetsgrupp som ska hjälpa plattformsleverantörer över hela världen att bygga en ”säkerhet först”-kultur. Initiativet har uppkommit efter att allt fler trafikolyckor kopplas till dessa tjänster.
Skilda meningar om villkor
Också inom EU-parlamentet tar man frågan om den växande gig-marknaden på allvar. Förhandlare för EU-parlamentet och höstens ordförandeland Spanien nådde innan jul en preliminär överenskommelse om villkor för så kallade plattformsarbetare, såsom mat- och varubud.
Förslaget blev dock avvisat av övriga medlemsländer, med argumentet att de förhandlande länderna hade gått utanför sina mandat. Meningsskillnaderna handlar om vid vilka omständigheter en plattformsarbetare ska räknas som anställd snarare än egen.
Omtag i processen
Nu har Belgien tagit över uppdraget och försöker nå en ny överenskommelse med EU-parlamentet. I det senaste kompromissförslaget får medlemsländerna större frihet att själva utforma kriterier och regler som ska avgöra vem som kan anses vara anställd som plattformsarbetare respektive egenföretagare. Den 14 februari ska EU-ländernas ambassadörer ta ställning till förslaget, och om de säger ja inleds slutförhandling med parlamentet.