1986
Bildas Nationalkommittén för Svensk Kvalitet med Prins Bertil som ordförande. Syftet var att kvalitetsarbetet underlättas om det finns en allmänt utbredd medvetenhet om kvalitetsbegrepp.
1987
Den amerikanska kvalitetsutmärkelsen Malcolm Baldrige National Quality Award etableras.
Begreppet Sex Sigma myntas hos Motorola som arbetar med det som en förbättringsmetod.
Första upplagan av kvalitetsledningsstandarden Iso 9001 såg dagens ljus.
1988
Kvalitetsorganisationen European Foundation for Quality Management, EFQM, bildas med stöd av Europeiska kommissionen. Syftet är att stärka den europeiska industrins konkurrenskraft och att minska gapet mellan Europa jämte USA och Japan.
1989
Börjar regelbundna mätningar av kundnöjdhet och kvalitetsutveckling i näringsliv och offentlig sektor att genomföras av Svenskt Kvalitetsindex, SKI.
1990
Termen Lean Manufacturing myntas i boken The machine that changed the world av Womack, Jones och Roos. Boken presenterar resultatet av den benchmarking som International Motor Vehicle Program vid Massachusetts Insititute of Tehnology utförde mellan västerländska och japanska biltillverkare för att se Japans, och främst Toyotas, försprång. Författarna utvecklade konceptet i Lean thinking som kom 1996 och inte bara inkluderade tillverkningen utan hela organisationen.
Intressentföreningen Kvalitetsutveckling formas. I slutet av samma år, enligt avtal med regeringen, bildas Institutet för Kvalitetsutveckling, SIQ. Institutet övertog då från Nationalkommittén uppdrag att aktivt bidra till kvalitetsutvecklingen i alla delar av det svenska samhället.
Det första numret av KM:s föregångare QA Magazine kommer ut.
1992
Delas Utmärkelsen Svensk Kvalitet ut för första gången. Syftet var och är att stödja utvecklingen av det systematiska förbättringsarbetet på organisationsnivå och att lyfta fram förebilder som kan inspirera andra. Prisades gjorde tillverkningsdimensionen inom svenska IBM. Bakom står SIQ.
Metoden med Balanserade styrkort (Balanced Scorecard) introduceras.
1993
QA Magazine byter namn till Kvalitetsmagasinet och får i och med det också en annan prägel. Enkelhet, begriplighet och nyttokaraktär skulle genomsyra innehållet.
Läs också: 25 år i kvalitetsvärldens tjänst
Fakta
Kvalitetsmagasinet 25 år
