Bered plats för generation Y

Företagskultur De närmaste tio åren kommer 125 000 chefer att gå i pension. Men samtidigt har vi en ny generation medarbetare, generation Y, som inte är intresserade av chefsskapet. För att attrahera dessa kan många arbetsplatser behöva förändras.

De beskrivs som unga, intelligenta, oerfarna, självsäkra, rastlösa multitaskare med enorma nätverk. Vi pratar om generation Y (Gen Y), alltså den grupp människor som är födda mellan 1983 och 2001. De är den mest skyddade och belönade generationen någonsin och har fått rykte om sig att även vara den jobbigaste generationen någonsin att hantera.

– Vi står inför ett kraftfullt generationsskifte, och det kommer att bli tufft nu. Den yngre generationen är inte beredd att ta ansvar eller att göra uppoffringar i privatlivet för en chefstjänst, säger Marcos Jorge, managing director på IC Potential.

Mats Lundqvist, företagskonsult med erfarenhet av generationsfrågor, menar att vi står inför ett vägval idag: Antingen måste man förändra sin organisation eller också får man stänga ner den eftersom ingen kommer att vilja jobba där.

– Det har aldrig tidigare varit så viktigt för företag att lära sig behålla, attrahera och utveckla unga anställda. Till skillnad från andra generationer är generation Y inte styrda av trygghetsbehov. Det här är den curlade generationen som när som helst kan flytta hem till mamma och pappa om de inte har ett jobb som är tillräckligt kul eller utmanande, säger han.

Det företagen, enligt Mats Lundqvist, måste göra för att lyckas attrahera och behålla Gen Y är följande:

1) Ta rekryteringsprocessen till internet.

2) Ge de anställda en röst – Gen Y är vana vid att yttra sina åsikter och även att få uppmärksamhet för dessa åsikter.

3) Ge dem utmaningar – Är de inte motiverade så lämnar de jobbet. De blir lätt uttråkade men samtidigt vill de lära sig nya saker, eller ännu hellre själva uppfinna nya sätt att göra sakerna på.

3) Ge dem en sandlåda – Ge dem chanser att uttrycka tankar, idéer och sin kreativitet.

4) Var tydlig – Dokumentera dina mål och definiera dina förväntningar. Ge dem helhetsbilden och förklara slutresultatet med en viss uppgift.

5) Var flexibel – Skapa möjligheter för till exempel flexibel arbetstid. Gen Y kommer nämligen inte att sluta med sina fritidsaktiviteter bara för att de har ett heltidsjobb.

Nycklarna till att leda Gen Y är alltså att ge dem ett meningsfullt arbete och att få dem att känna att de är värdefulla medlemmar i organisationen.

– Chefer borde lyssna på generation Y, inte bara för att få dem att må bra, utan även för att de är den mest utbildade generationen någonsin och har mycket att bidra med, säger Mats Lundqvist.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.