Bli en god ledare

I förra numret lämnade Anders Pauser över stafettpinnen som chefredaktör till mig. Personligen känns det både spännande och inspirerande, inte minst eftersom vi är inne i en fas där både tidningen och redaktionen är under utveckling. Vi på redaktionen märker dessutom av ett växande intresse för frågor som rör kvalitet och verksamhetsutveckling och under hösten kommer vi att lägga mycket krut på att utveckla och göra tidningen ännu mer läsvärd. Allt för att leva upp till vårt måtto ”nyttig läsning”.

Vårt förändringsarbete ställer naturligtvis också krav på mig som ledare. Ledarskapet är något som i princip alla lyfter fram som den viktigaste nyckeln till framgång. Ledare som skapar motivation, delaktighet, inspiration. Som har kommunikativ förmåga, är tydliga och som ser individen.

Ett lysande exempel på motsatsen är David Brent i tv-serien The Office som jag med stort nöje har sett i repris under sommaren. Han är en chef som saknar de flesta av de goda egenskaper som utmärker en bra ledare. Men en av hans främsta svagheter är bristen på självkännedom. Medan han själv ser sig som en av världens bästa chefer som med humor får alla att trivas på kontoret visar verkligheten en helt annan bild av en chef som är bufflig, pinsam, småsint och usel på att ta kritik.

Faktum är att han som den goda ledarens motpol ger en slags insikt om hur en bra ledare bör vara. Han blir en anti-förebild som sätter en lägstanivå för ledarskap. För ingen vill väl vara en David Brent på kontoret?

Att lyckas i ett förändringsarbete handlar alltså mycket om att lyckas i sitt ledarskap. Något som är enkelt i teorin, men som kräver både träning, talang och ett stort mått självkännedom. Några konkreta tips om hur du kan utvecklas i ditt ledarskap får du i en artikel i detta nummer där vi tittat närmare på vad som utmärker en framgångsrik förändringsledare. Förhoppningsvis kan vi alla lära oss att bli lite mindre som David Brent.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.