Dags att fokusera på väsentligheterna

Ledare Verksamhetsutvecklarens bästa tid är nu. För sällan har behovet av blixtsnabb utveckling varit lika stort. Och aldrig har behovet av samarbete varit större, skriver Kvalitetsmagasinets chefredaktör Catharina Byström.

Dags att fokusera på väsentligheterna
Catharina Byström.

I vanliga fall tuggar man sig fram – bit för bit – för att skapa gemensamma bilder av vad som är prioriterat och bra för hela verksamheten. Och kanske inte minst åt att förklara varför. Men nu har man liksom redan check på det första steget i Kotters åttastegstrappa till förändring: att tydliggöra ”sense of urgency” att skap känslan av ett akut behov.

Hej då revirpinkeri och stuprörstänkande. Nu behöver vi inte lägga någon kraft på att få oss att samarbeta över gränserna med komplicerade matrisorganisationer och andra incitament. Nu i kastar vi oss ut i det okända och testar.

Vi vet ju att nöden inte har någon lag. Eller som Andreas Malmberg, vd på Trioplast, säger: ”Egentligen strider det mot all logik att sätta en produkt som inte är färdigutvecklad i händerna på kunderna. Men nu hade vi inget val.”

Okänd terräng

I vårt gedigna tema om innovation finns mer spännande läsning om hur man navigerar och samtidigt utvecklar i okänd terräng. Forskaren Leif Denti menar att en rimlig nivå av osäkerhet faktiskt omvandlas till kreativitet tack vare att den ökar människors uppmärksamhet men även känslomässiga engagemang. Att vi samtidigt höjer engagemanget beror på att människors inre motivation ökar när de upplever att de har handlingsutrymme.

Så trots kris, svårigheter, motgångar och problem finns en sprakande gnista ljus som svetsar oss samman. Vi slänger onödigt höga ambitioner överbord och ägnar oss åt de djupaste väsentligheterna. En yttre fiende stärker alltid organisationen, oavsett om organisationen är en familj, team eller ett helt företag.

Trevlig läsning av Kvalitetsmagasinet nummer 3!

Catharina Byström, chefredaktör

 

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.