– Ett bredare perspektiv på risker är jätteviktigt i framtiden. Då menar jag att inkludera risker i affärsprocesserna och den strategiska planeringen.
Kundanpassa ledningssystemen
Patrik Flink ser också en ökad efterfrågan av leverantörskontroller. Kontroll av varors ursprung och arbetsförhållanden ser han som ett växande område. Den snabba förändringstakten i samhället är en utmaning för ledningssystemen. Han påtalar att målstyrning kan hjälpa till att göra ledningssystemen mindre omfattande. Samma område tangerar Anna Lundgren, Process Owner, Quality & Environment, Business Unit Enterprise på Teliasonera Sverige. Hon vill ha bättre kundanpassning av ledningssystemen.
– Företagen har ett behov av att enkelt kunna styra och kontrollera verksamheten. Jag skulle vilja kunna plocka kravlistor för det vi behöver för vår verksamhet från ett smörgåsbord.
Alla måste ta ansvar för kvalitet
Anders Fundin, professor vid Mälardalens högskola, tycker att det är hög tid att alla i organisationen tar ansvar för kvalitet.
– Ledningens engagemang har vi talat om i 25 år, men ägarnas engagemang? Och kunden, hur ofta involverar vi kunden i förbättringsarbetet?
Ur sin forskning han lyfter han de tre viktigaste utmaningarna att arbeta med framöver:
- Att göra kvalitetsfrågan till en strategisk fråga
- Att utveckla processer som är robusta
- Att involvera kunderna i förbättringsarbetet
Anpassning viktigare än ständiga förbättringar
Jacob Hallencreutz, vd EPSI Rating-gruppen, tycker det är dags att ta adjö av ett antal heliga kor inom kvalitetsarbetet.
– Ständiga förbättringar har vi talat om och jobbat med länge. Vi måste nyansera hur vi jobbar med förbättringsarbete. Anpassningsförmåga och omställningsförmåga är det som företagsledare är upptagna av idag. Den utmaningen borde vi ta på allvar istället för att tala om förbättringsverktyg och ständiga förbättringar.
Det går inte att vänta in alla
Idén om alla medarbetares engagemang och delaktighet är en annan vacker ko, men inte heller den fungerar i praktiken, menar Jacob Hallencreutz.
– Människor tar till sig förändringar olika. Vi hinner inte vänta in alla. Om det är viktigare att alla ska vara med går det långsamt och händer för lite. Jag menar att vi självklart ska skapa förutsättningar för delaktighet men vi kan inte vänta in de mest långsamma. Vi måste ta vara på de snabba. Konsensusdrivna idén om att alla ska med måste vi släppa.
publicerad 2 oktober 2015