– Arbetsrelaterad utbrändhet ligger på en extremhög nivå i Europa, och att 75 procent av svenska young professionals uppger att de varit nära utbrändhet är ett tydligt tecken på att vi arbetsgivare måste ta problemet på allvar. Det är livsviktigt för både medarbetare och hela organisationen, säger Peter Knutsson, vd på Academic Work.
”Young professionals” är benämningen på den urvalsgrupp som bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work använder sig av sin årliga undersökning av unga i början av karriären. Detta år har 3 900 svenskar deltagit i den internationella kartläggningen.
Utbildning av chefer
Bland de svenska studenterna och unga akademikerna svarade 31 procent att dåligt ledarskap var den främsta anledningen till att man känt av arbetsrelaterad utbrändhet. Siffrorna är i princip identiska med motsvarande svar från Norge, Danmark och Finland.
Detta sticker dock ut i jämförelse med Tyskland och Schweiz, där dåligt ledarskap inte alls är en lika förekommande orsak, utan i stället negativ atmosfär på arbetsplatsen.

– Jag blir djupt oroad, men tyvärr inte chockad, över vad den här undersökningen visar. Dessa siffror bekräftar den bild vi haft under en längre period, både som arbetsgivare och som rådgivare åt våra kunder, kommenterar säger Peter Knutsson och fortsätter:
– För oss är det viktigt att leva som vi lär och därför har vi vidtagit flera åtgärder i den egna organisationen. Till exempel är alla chefer inom Academic Work sedan en tid tillbaka utbildade för att kunna förebygga psykisk ohälsa, stress och beroendeproblematik.
Negativitet bränner ut schweizare
Som kuriosa kan tilläggas att Tyskland och Schweiz skiljer ut sig eftersom dåligt ledarskap där inte alls uppges som ett lika vanligt problem som i de nordiska länderna. Där var i stället negativ atmosfär på arbetsplatsen en vanlig orsak till utbrändhet.