Lloyd´s Register Foundation, en oberoende global välgörenhetsorganisation, har sammanställt en enkät om upplevd trygghet på jobbet. Mer än 125 000 personer från 121 länder har svarat på frågor om våld och trakasserier på arbetsplatsen.
Bland de tio länderna med högst rapporterad upplevelse av våld och trakasserier på jobbet listas Finland, Island, Danmark, Norge och Sverige. Och skillnaderna mellan män och kvinnor i de nordiska länderna är hög. I Finland svarade 58 procent av kvinnorna att de någon gång upplevt våld eller trakasserier på arbetsplatsen, vilket är det högst resultatet i världen. I Sverige svarade 46 procent av kvinnorna och 29 procent av männen samma sak.
Fakta
Länderna med högst upplevd otrygghet på jobbet
- Australien
- Finland
- Island
- Nya Zeeland
- Danmark
- USA
- Norge
- Kanada
- Grekland
- Sverige
”Oroväckande bild”
Alla nordiska länder ligger avsevärt högre än det globala genomsnittet på 21 procent.
– Resultatet från vår World Risk Poll ger en oroväckande bild, särskilt vad gäller kvinnors upplevelse av sexuella trakasserier i en region som ofta upplevs ligga i framkanten av social utveckling, säger Sarah Cumbers, Direktör på Lloyd’s Register Foundation, i ett pressmeddelande.
I slutsatsen belyser organisationen dock att enkätresultatet måste ställas upp emot faktorer såsom kontext och rådande samhällsnormer, som kan ha påverkat personers svar.
Sexuella trakasserier vanligare i Norden
Undersökningen tittade också närmare på vilken typ av våld och trakasserier de svarande upplevde. Det vanligaste är psykiska trakasserier. I Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island är det dock fler än genomsnittet som upplevt våld och trakasserier med en sexuell komponent.
– Vår rapport ska ses som en väckarklocka för företagsledare, myndigheter och branschorganisationer om att stora problem fortfarande existerar. Ingen ska behöva bli utsatt för våld eller trakasserier på jobbet utan alla måste sträva mot nolltolerans, säger Sarah Cumbers.
Undersökningen visade även att personer i Norden berättar om sina upplevelser i större utsträckning. I Sverige svarade exempelvis 76 procent av de som upplevt våld och trakasserier på jobbet att de berättat om det för någon – exempelvis för en vän, kollega eller arbetsgivaren.
– Det är samtidigt verkligen uppmuntrande att se. Denna öppenhet kan vara direkt kopplad till att så många också berättat om sina upplevelser för oss i vår undersökning, säger Sarah Cumbers.
Läs hela rapporten här.