Därför måste digitaliseringen skyndas på i offentlig sektor – ”Perfekt storm”

Digitalisering Digitaliseringen inom offentlig sektor har laggat efter på tok för länge och riskerna med status quo är för stora. Det menar Johan Magnusson och Tomas Lindroth professor respektive lektor i informatik vid Göteborgs universitet som just nu är aktuella med boken ”Offentlig sektors digitalisering”.

Därför måste digitaliseringen skyndas på i offentlig sektor – ”Perfekt storm”
Johan Magnusson. Foto: Johan Wingborg

Boken baseras på 30 olika forskningsprojekt och riktar sig till personer som kanske spontant tycker att de vanliga rapporterna om hur man genomför en digital transformation är för komplicerade. Enligt Johan Magnusson är det framför allt kunskap som har saknats hittills. Först på grund av att den helt enkelt inte har existerat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Digitalisering är ett fenomen som har växt fram över tid snarare än skapats för ett särskilt syfte. När kunskapsläget så småningom har förbättrats har det ändå inte fått spridning och fäste. I stället har många kommunala och regionala chefer och linjeroller tagit in konsulter som saknar ett gemensamt språk – och i många fall till och med sprider felaktiga fakta enligt Johan Magnusson.

– En del personer utnyttjar offentlig sektors desperation och kommer med konstiga råd som inte går att likna vid något annat än husmorstips om att använda blodiglar för att ta bort infektioner. Redan dumheter helt enkelt.

Pengar till rätt sak

Desperationen är dock ett relativt nytt fenomen inom offentlig sektor. När näringslivet årligen gör enorma investering, exempelvis IF Skadeförsäkring som lägger sex procent varje år på digital transformation, finns det knappt budgeterat i vissa kommuner.

– Jag har aldrig hört talat om en kommun som lägger mer än 0,7 promille på digital transformation. Det är först nu när vissa sektorer börjar tappa personal helt och hållet som insikten helt har börjat landa, vi befinner oss i en perfekt storm, säger han.

Det är en enorm ökning av insatser som har skett bara det senaste året förklarar Johan Magnusson. Men satsningarna måste fokusera på forskningsbaserad kunskap och inte på humbug. Om det saknas ett gemensamt språk för vad digitalisering är blir risken att många går runt och pratar om det i generella ordalag, som ett övergripande samhällsfenomen som man måste förhålla sig till.

– Typ: förut samlade vi uppgifter i dokument, nu samlar vi uppgifter i data. Man går runt och viftar lite med tomtebloss och saknar en riktig digitaliseringsstrategi. Det gör det ju omöjligt för personalen att genomföra en verksamhetsutveckling, säger han.

Verktygen har använts fel

Han liknar omställningen vid industrialiseringen. Många tänker att den drevs igenom av ny teknik. Ångpannan uppfanns och revolutionerade hela arbetslivet. 

– Men så var det inte. Ångpannan fanns redan. Det var först när bristen på arbetare uppstod – för att så många hade dött i kriget – som industrialiseringen tog fart, säger Johan Magnusson.

Nu ser han historian upprepa sig. Vissa yrken som börjar avbefolkas driver på kommunchefers motivation till en snabbare digital omställning.

– Välfärden kommer att avvecklas annars – och det på ett sätt som leder till extrem ojämställdhet. Titta på äldreomsorgen exempelvis, det är ingen som vill arbeta där längre. Där har man använt digitala verktyg för att kontrollera personalen, men det är bakvänt. Vi ska ju använda digitaliseringen för att underlätta för personalen, så att de vill stanna kvar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.